Henkilöstöalan suhdannenäkymä toipui hiukan, liikevaihto laski

Henkilöstöalan liikevaihdon kehitystä seurataan kuukausittain TOP20 -liikevaihtokatsauksessa. Haastattelemme kuukausittain yhtä yritystä, joka on kahdenkymmenen suurimman joukossa: nyt on vuorossa Nordic JobCentre Oy.

Tuoreimman henkilöstöalan TOP20 -liikevaihtokatsauksen mukaan suhdannenäkymien saldoluku oli joulukuussa -35, kun se edellisessä katsauksessa marraskuussa oli -38.

Viime vuoden marraskuussa henkilöstöalan kokonaisliikevaihdon arvo oli 133,5 miljoonaa euroa ja laskua vuoden 2022 marraskuuhun oli 11,1 prosenttia. Kokonaisliikevaihto sisältää henkilöstövuokrauksen, rekrytointipalvelut, ulkoistus- ja alihankintapalvelut sekä lisäpalvelut.

Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli marraskuussa 108,5 miljoonaa euroa, ja laskua vuoden 2022 marraskuuhun oli 15,1 prosenttia.

EK:n suhdannebarometrin mukaan henkilöstöalan suhdannetilanne jatkoi jyrkkää laskuaan viime vuoden joulukuussa. Alan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli joulukuussa -87, kun marraskuussa arvo oli -75.

Perheyritys NJC:n joustavuutta raskaille aloille

Henkilöstöä vuokraava Nordic JobCentre Oy, tuttavallisemmin NJC henkilöstö- ja työmaapalvelut, on erityisesti rakennus- ja teollisuusalojen henkilöstön vuokraamiseen erikoistunut yritys.

Perheyrityksessä on 18 toimihenkilöä, ja toimistot sijaitsevat Oulussa, Rovaniemellä, Torniossa, Ylivieskassa ja Seinäjoella. Oulun toimisto on NJC:n pääkonttori. Henkilöstöalalta on kokemusta kolmisenkymmentä vuotta; nyt NJC on TOP20-liikevaihtokatsauksen sijalla 20.

”Olemme pohjoisen Suomen toimija. Pitkän kokemuksen myötä tunnemme alueen markkinat hyvin. Perheyrityksenä olemme ketteriä kehittämään toimintaamme tarpeen mukaan. Palveluumme kuuluvat myös monipuoliset työmaapalvelut kuten rakennuslogistiikka sekä rakennus- ja loppusiivoukset. Tarvittaessa meiltä saa työntekijän lisäksi myös työvälineet ja auton”, avaa Nordic JobCentren toimintalogiikkaa toimitusjohtaja Mika Martikkala.

Monilla toimihenkilöillä on myös rakennusalan työkokemusta. NJC erottuu työturvallisuusasioissa muista toimijoista, sillä talossa on myös kokenut turvallisuuskoordinaattori. Hänen palvelunsa ovat asiakasyrityksen ja työntekijöiden käytössä. Näin varmistetaan työntekijöiden riittävä perehtyminen erityistä työturvallisuutta vaativiin työtehtäviin.

Martikkala on myös itse työskennellyt aiemmin monipuolisesti yrittäjänä ja teollisuudessa, myös ulkomailla. Kokemusta arvostetaan NJC:ssä. ”Palkkaamme erityisen mielellämme tekijöitä, joilla on jo monenlaista kokemusta työmaista, teollisuudesta ja rakentamisesta. Tämä vähentää virherekrytointeja.”

Syyskuussa 2023 toimitusjohtajana aloittanut Martikkala kertoo, että heillä on paljon pitkiä vuokratyösuhteita, pisin on reilusti yli 10 vuotta. ”Hankimme joka vuosi loma-ajan sijaisia meidän asiakasyrityksiin vuokraamillemme työntekijöille, kun heillä on täydet vuosilomaoikeudet pitkän työsuhteen myötä.”

Suhdannevaihtelut testaavat yritystä

Suhdannevaihtelut kuuluvat alaan. Henkilöstöyritys voi pienentää asiakasyrityksen riskiä huonompina taloudellisina aikoina ja toimia luotettavana kumppanina hyvänäkin aikana.

”Nykyinen taloudellinen tilanne näkyy meilläkin, mutta olemme ketteriä tekemään muutoksia palvelutarjontaan, emme ole yhden toiminnan varassa. Yrityksen kunto punnitaan juuri epävakaissa oloissa, silloin huomataan mitä pitäisi muuttaa. Kun teemme asiat oikein ja rehellisesti asiakkaiden ja työntekijöiden suhteen, kaikki on kunnossa ja pärjätään huonompienkin aikojen yli”, sanoo Martikkala. Hän kertoo olevansa utelias alkaneen vuoden, varsinkin tulevan syksyn suhteen.