Suhdanneodotuksissa toiveikkuutta, tammikuun liikevaihto alhaisempi kuin tammikuu 2023

Henkilöstöalan liikevaihdon kehitystä seurataan kuukausittain TOP20 -liikevaihtokatsauksessa. Haastattelemme joka kuukausi yhtä yritystä, joka on näiden kahdenkymmenen liikevaihdoltaan suurimman joukossa. Nyt on vuorossa listan yksi tulokas: Osuma Henkilöstöpalvelut Oy.

EK:n suhdannebarometrin mukaan henkilöstöalan yritysten suhdannenäkymät eli odotukset olivat selvästi aiempia kuukausia toiveikkaimmat. Helmikuun saldoluku oli +10, kun luku oli tammikuussa +25. Loppukevään ennakoidaan olevan aiempaa vähemmän laskusuuntainen.

Henkilöstöalan palveluiden liikevaihto – joka sisältää henkilöstövuokrauksen, rekrytointipalvelut ulkoistus- ja alihankintapalvelut sekä lisäpalvelut, oli tammikuussa 117,3 miljoonaa euroa, mikä oli 7,1 prosenttia alhaisempi kuin tammikuussa 2023.

Joulukuussa 2023 liikevaihto oli 126,0 miljoonaa euroa. Lue koko raportti väripohjalla olevasta linkistä.

Itä-Suomen Osuma mukaan uutena

Kuopiossa pääkonttoriaan pitävä Osuma Henkilöstöpalvelut on TOP20 -listan tulokas, joka sijoittui suoraan listauksen sijalle 17. Osumalla on toimistot myös Iisalmessa, Tampereella ja Helsingissä. Näissä neljässä toimistossa työskentelee 17 toimihenkilöä.

Yritys toimii henkilöstöalalla laajasti metallialasta hotelli- ja ravintola-alaan, maanrakennuksesta ja rakentamisesta palveluiden markkinointiin ja myyntiin. Lueteltu järjestys on tällä hetkellä myös toimintojen liikevaihdon suuruusjärjestys.

”Aikoinaan yritystä perustaessani vuonna 2016 ajattelin, että kapea-alainen toimintakenttä olisi hyvä vaihtoehto. Matkalla on mieli muuttunut: sektorimme on leveä ja pärjäämme paremmin tarjoamalla usean alan osaavaa työvoimaa”, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Ville Auvinen.

Kohti omaa kännykkäsovellusta

Alkuun Auvinen omisti yrityksen yksin. Noin kaksi vuotta sitten osakkeista vajaa kolmannes myytiin kuopiolaiselle KPY Momentum Oy:lle.

”Omistuspohjan laajentaminen toi lisää uskottavuutta ja mahdollisuuden kehittää toimintaa. Omien tietotekniikkaopintojen taustalta digitalisaation mahdollisuudet kiehtovat minua. Operatiivisen johtajan palkkaaminen yritykseen mahdollisti palkkahallinnon ja työnhaun toimintojen digitalisointihankkeen. Julkistamme pian oman applikaation nimeltä Oma Osuma”, kertoo toimitusjohtaja.

”Työn välittäminen automatisoidaan, ja esimerkiksi nopeat keikkatyön välitykset lumenpudotuksesta ravintolan ruuhkahuippuihin sujuvat perinteistä soittelurumbaa jouhevammin. Pian työnhakija ja työntekijä hoitavat henkilöstöasiat sujuvasti puhelinsovelluksella. Myyntityöhön ja muihin kohtaamisiin tarvitaan yhä ihmisiä.”

Suhdanteet yhä vaikeampi ennakoida

Henkilöstöala kohtaa taloussuhdanteiden muutokset aina eturintamassa. Kokemuksista on hyötyä tulevaisuuteen katsomisessa.

”Tulevaisuuden ennakoiminen on muuttunut aiempaakin vaikeammaksi. Uskon maailman menoa seuranneena, että henkilöstöala kasvaa 5–10 vuoden aikajänteellä selvästi nykyistä suuremmaksi. Yritykset voivat säädellä kustannuksiaan joustavammin, kun kiinteitä kustannuksia on vähemmän.”

Nuorempana Auvinen oli nopeuslaskija ja kilpaili maailmalla; henkilökohtainen nopeusennätys on 234 kilometriä tunnissa. Hiihtoura opetti paljon myös myyntityöstä eli käytännössä rahoituksen järjestämisestä.

”Niin kauan, kun laskeminen ei pelota, se sujuu ja on kivaa. Se vaatii oman tarkan valmistautumisen ja olosuhteisiin perehtymisen. Samaa ajattelen henkilöstöalan yrityksen toimitusjohtajana. Asiat pitää järjestää niin, että suunta on selvillä, ymmärretään olosuhteita ja autetaan asiakkaita. Olen luottavainen oman yrityksen ja alan tulevaisuuden suhteen.”