Reaktiivisempaa rekrytointia vuokratyön voimalla

Työelämä on murroksessa. 30 % ammateista häviää seuraavan 10-20 vuoden kuluessa ja pitkät vuosikymmenten mittaiset urat saman yrityksen palkkalistoilla väistyvät pirstaleisempien ja monimuotoisten työsuhteiden tieltä. Mikään edellä mainittu tuskin enää tänä päivänä tulee yllätyksenä – silti tunnumme vastustelevan mahdollisuuksia tehdä tulevaisuuden työelämästä joustavampaa niin työntekijälle kuin työnantajallekin. Siksi on hyvä nostaa keskustelu vuokratyöstä tapetille.

Työehtosopimukset vastustavat, vaikka tutkimukset puhuvat puolesta

Jopa 70 % vuokratyöntekijöistä kertoo olevansa innoissaan työsuhteestaan, kun keskimäärin kyseinen luku suomalaisten työntekijöiden keskuudessa on 66 %. Lisäksi 88 % vuokratyöntekijöistä suosittelisi vuokratyötä tuttavilleen, kertoo Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) vuoden 2018 vuokratyöntekijätutkimus, johon vastasi 7 165 vuokratyöntekijää ympäri Suomea.

Vuokratyö työmuotona ei siis ainoastaan ole työelämän murroksen silmissä väistämätöntä, vaan myös mielekkääksi todettu tapa työskennellä. Nämä faktat silmällä pitäen ei voi kuin ihmetellä, miksi meillä on edelleen Suomessa voimassa yli 100 työehtosopimusta, jotka sisältävät vuokratyötä koskevia kieltoja ja rajoituksia.

Vuokratyö mahdollistaa reaktiivisuuden

Olen seurannut läheltä digitalisaation rinnalla myös Suomeen rantautunutta työelämän muutosta jo kymmenen vuoden ajan. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä todeta, että vuokratyö on paitsi joustava ratkaisu nykyajan työmarkkinoille myös monissa tilanteissa jopa ainoa mahdollinen vaihtoehto, joka vastaa sekä työntekijän että -antajan tarpeisiin.

Yritykset törmäävät jatkuvasti tilanteisiin, joissa esimerkiksi äkillinen projekti vaatii lisäkäsiä, tarvitaan taitava osaaja poissaoloa paikkaamaan, head count -rajoitteet estävät rekrytoinnin tai yksinkertaisesti sisäinen byrokratia ottaa liikaa aikaa, kun uusia osaajia tulisi työllistää pikimmiten. Vuokratyö tarjoaa kaikkiin edellä mainittuihin tilanteisiin nopean, joustavan ja tarpeisiin vastaavan ratkaisun.

Ei tyhjän panttina istuskelua

HPL:n tutkimus paljastaa, että 66 % vastanneista sai vuokratyön voimalla töitä kahden viikon ja 82 % kuukauden sisällä. Vuokratyön voimaa nopeana työllistymisen kanavana ei siis sovi sivuuttaa.
Henkilöstöpalveluyrityksillä on ainutlaatuinen kandidaattikanta eri alojen ammattilaisia, mistä monissa tapauksissa löytyy yrityksen toiveita vastaava osaaja nopeallakin aikataululla. Kun kymmenien tuhansien osaajien kantaan liittää laadukkaan ja loppuun asti hiotun rekrytointiprosessin, voidaan uusia uria luoda parhaimmillaan jopa muutamassa päivässä. Työnhakija saa oman alan työpaikan ja työnantaja toivomansa osaajan – kaikki voittavat.

Vielä on matkaa jäljellä

On ollut ilo huomata, kuinka asenteet vuokratyötä kohtaan ovat vuosien saatossa muovautuneet. Ymmärrys siitä, mitä kaikkea vuokratyö voi yritykselle mahdollistaa on laajentunut, mikä näkyy konkreettisesti siinä, että yhä useammat asiantuntijaroolit täyttyvät vuokratyöntekijöistä.

Tiedän, että vuokratyö on yhtä arvostettavaa työtä kuin mikä tahansa muu työsuhteen muoto. Vielä on kuitenkin matkaa jäljellä siihen, että vuokratyön tuomat mahdollisuudet saadaan joka alan hyödynnettäviksi.

 

Stefan Heinrichs
Stefan Heinrichs on Academic Workin toimitusjohtaja HPL:n hallituksen jäsen.