HELA keskittyi lausunnossaan yhteistoimintalain uudistuksen tarpeellisuuteen ja sen vaikutuksiin erityisesti pienissä yrityksissä.
HELA totesi, että vaikka lakia päivitettiin vuonna 2021, suurimmat ongelmat, kuten liian laaja soveltamisala, monimutkaiset säännökset ja ankarat seuraamukset, jäivät ratkaisematta. Erityisesti pienyrityksiä rasittava byrokratia kasvoi entisestään.
HELA totesi lausunnossaan, että yhteistoimintalain soveltamisalan rajaaminen vähintään 50 työntekijän yrityksiin on välttämätöntä, jotta lain noudattaminen ei aiheuttaisi pienille yrityksille kohtuutonta hallinnollista taakkaa. HELA totesi lisäksi, että työryhmän ehdotus pitää jatkuva vuoropuhelu ja tiedottamisvelvollisuus myös alle 50 työntekijän yrityksissä ei ole tarkoituksenmukaista. Soveltamisrajan tulisi koskea kaikkia alle 50 työntekijän yrityksiä, lukuun ottamatta EU-direktiivin edellyttämissä poikkeustilanteita.
HELA painotti lausunnossaan, että lakisääteisen vuoropuheluvelvoitteen säilyttäminen alle 50 työntekijän yrityksissä on tarpeetonta. Pienissä yrityksissä vuoropuhelu tapahtuu luontevasti ilman lainsäädännön asettamaa pakkoa, ja lisävelvoitteet vain lisäävät hallinnollista taakkaa. HELA totesi myös, että muutosneuvotteluvelvoitteen tulisi koskea vain tuotannollisia ja taloudellisia irtisanomisia 20–49 työntekijän yrityksissä, eikä sen pitäisi ulottua lomautuksiin tai osa-aikaistamisiin.
HELA kannatti lausunnossaan vähimmäisneuvotteluaikojen lyhentämistä ja piti tärkeänä, että osapuolet voivat sopia poikkeuksista näihin aikoihin. HELA totesi lisäksi, että myös viiden päivän vähimmäisaikaa neuvotteluesityksen antamiselle pitäisi voida lyhentää sopimalla, jos osapuolet katsovat sen tarkoituksenmukaiseksi.
HELA esitti lausunnossaan myös huolensa rangaistussäännösten laajentamisesta koskemaan yleisluonteisia velvoitteita, kuten 7 a §:n rikkomista.