Laaja palveluvalikoima pitää henkilöstöpalvelualan vahvana

Henkilöstöpalvelualalla uskotaan koronarajoituksien padonneen kysyntää niin palveluissa kuin rekrytoinneissakin. Osaajapula ja muuttuneen työelämän vaatimat koulutustarpeet eivät ole koronan myötä kadonneet mihinkään.

Kuukausittaiseen liikevaihtokatsaukseen vastanneiden henkilöstöpalveluyritysten suhdannetilanne heikkeni huhtikuussa, mutta näkymät alkukesälle ovat kuitenkin varovaisen positiiviset. Myynnin odotetaan lisääntyvän ja kasvun voimistuvan kesän kuluessa.

− Työvoimatarpeet eivät ole poistuneet taustalta, mutta kiristyneet rajoitukset ravintoloille aiheuttivat kysyntäkuopan palvelusektorille, pohtii Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen uusimman katsauksen tuloksia.

− Erittäin positiivista on, että luvuista näkee, kuinka henkilöstöpalveluja toimialana tarvitaan. Alamme yritykset ovat monipuolisia ja pystymme auttamaan yrityksiä eri tilanteissa.

Palvelusektorilla on iso merkitys henkilöstöpalvelualan liikevaihtoon. TOP20 -katsauksessa majoitus-, ravintola-, catering- ja vapaa-ajan palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa 2021 oli 12,7 miljoonaa euroa, mikä oli alle kolmasosan viime vuoden vastaavasta arvosta.

Vanhala-Harmanen uskoo palvelualan lähtevän nousuun välittömästi, kun rajoituksista päästään, sillä palveluihin on patoutunutta kysyntää. Sitä on myös rekrytointipalveluissa.

− Asiantuntijarekrytoinnit ovat Baronalla selvästi lisääntyneet viime vuodesta, Vanhala-Harmanen vahvistaa.

Monipuolisuus alan valtti

Katsauksen luvuista saa Baronan Minna Vanhala-Harmasen mukaan hyvän kuvan siitä, kuinka monipuolinen työelämätoimija henkilöstöpalveluala on sekä kuinka laaja palveluvalikoima alan yrityksillä on.

− Alan merkitys on selvästi tunnistettu ja alan yritysten tarjoamia monipuolisia palveluita on opittu hyödyntämään entistä paremmin. Se näkyy varsinkin rekrytointi- ja koulutuspalveluiden kasvavana kysyntänä. Myös muutosturvaan liittyvien palveluiden käyttö on lisääntynyt.

Osaajapula ei ole koronan aikana poistunut mihinkään. Henkilöstöpalvelualan yrityksillä on runsaasti keinoja osaajapulan ratkaisuun.

− Kysyntä rekrytointi- ja työvoimakoulutuksille on lisääntynyt. Pystymme osaltamme helpottamaan digiloikan tuomaa tarvetta transformaatioon ammattien osalta.

Työperäisen maahanmuuton tarve kasvaa

Kehysriihilinjauksissa hallitus tavoittelee työperäisen maahanmuuton vähintään kaksinkertaistamista vuoteen 2030 mennessä. Kansainvälinen rekrytointi on tälle toimialalle tuttua jo vuosikymmenen ajalta.

− Työperäinen maahanmuutto tulee olemaan kasvavassa roolissa henkilöstöpalveluyritysten palveluvalikoimassa. Yksityissektorin näkökulmasta tarvitaan MIGRIn prosessien sujuvoittamista. Se koskee montaa muutakin asiaa kuin työlupaa. Hallituksen tehtävä on varmistaa, että osaajat eivät jää lupajonoihin, Vanhala-Harmanen sanoo.

− Julkisen sektorin puolestaan pitäisi käynnistää laaja työperäisen maahanmuuton ohjelma sotepuolella, tässä olennaisimpana työkaluna tutkintojen tunnistamisen sujuvoittaminen. Tästä on tehty onnistuneita pilottiprojekteja ja keinot ovat jo olemassa, mutta asia ei silti ole edennyt.

 HPL TOP 20 -liikevaihtokatsaus kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimpiin kuuluvien yritysten liikevaihtotietoja. Katsaus julkaistaan kuukausittain.

Tutustu maaliskuun TOP 20 -liikevaihtokatsaukseen (pdf) >>

Lisätiedot:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara