Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät heikkenivät jo maaliskuun alussa helmikuuhun verrattuna, vaikka koronakriisi ei ollut vielä eskaloitunut. Tämä käy ilmi Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) tuoreesta TOP 20 -liikevaihtotiedustelusta. Koronakriisin jälkeen alkava mittava jälleenrakennus haastaa koko nykyisen työmarkkinan.
HPL TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun vastanneiden henkilöstöpalveluyritysten liikevaihto oli hienoisessa laskussa jo helmikuussa ennen koronakriisiä ja laski viime vuoden helmikuuhun verrattuna 1,4 prosenttia. Myös suhdannenäkymät heikkenivät samaan aikaan eli ennen kriisin eskaloitumista ja valmiuslain mahdollistamien poikkeustoimien käyttöönottoa.
− Koronan aiheuttama poikkeustilanne on ollut mahdoton ennakoida, ja henkilöstöpalvelualalla sen vaikutukset ovat todella merkittäviä. Ensimmäinen aalto iski hotelli- ja ravintola-alaan sekä erikoiskauppaan, joissa työvoimatarve on nyt erittäin vähäinen, kiteyttää Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen viime viikkojen myllerryksen.
Henkilöstöpalvelualalla on myös toimialoja, joissa koronan vaikutukset eivät ole vielä realisoituneet.
− Esimerkiksi tietotyöhön avautuu yhä uusia työpaikkoja.
Digiloikka jää pysyväksi
Henkilöstöpalveluala on aina pystynyt vastaamaan nopeasti työmarkkinoiden ja toimintaympäristön muutoksiin.
Vanhala-Harmanen uskoo, että koronakriisin aikana hyödynnetyt digitaaliset palvelut ja etätyö jäävät alalle pysyviksi käytänteiksi.
− Siirsimme Baronalla nopeasti kaikki rekrytointihaastattelut verkkoon ja veimme myös tuhansien suomalaisten työvoimakoulutukset verkkoympäristöön.
Henkilöstöpalvelualalla vastuu suomalaisesta työelämästä ja työmarkkinoista on painava.
− Olisi tärkeää, että samalla kun sopeudumme muuttuneeseen tilanteeseen, valmistautuisimme yhdessä alan toimijoina koronan jälkeiseen jälleenrakennukseen, Vanhala-Harmanen painottaa.
Kriisi vaatii sopeutumista ja suunnitelmaa jälleenrakentamisesta
On selvää, että koronasta selviydyttyään myös henkilöstöpalveluala virittäytyy uudenlaiseen muotoon. Toimialan palvelutarjoama on kehittynyt nopeasti viime viikkoina.
− Suomalaiseen elinkeinoelämään syntyy vauhdilla uudenlaisia palvelukonsepteja, jotka luovat uusia työpaikkoja. Tuleva kehitystyö on tehtävä vastuullisesti, kiinnittäen erityistä huomiota työntekijöiden turvallisuuteen ja yhdenvertaiseen kohteluun.
Tällä hetkellä osaajia tarvitaan logistiikkaan ja päivittäistavarakauppaan sekä luonnonvara-aloille, joilla on turvauduttu aiemmin pääasiassa kansainväliseen työvoimaan.
− Henkilöstöpalveluyritysten tärkeä tehtävä on nyt löytää näille aloille osaavia työtekijöitä. Kotimaisen työvoiman löytäminen maatalouteen on suorastaan elintärkeää.
TOP20-liikevaihtotiedustelu 2/2020 on luettavissa täällä >>
Lisätietoja:
Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara