Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto laski toukokuussa 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Alan suhdannenäkymät paranivat hieman kesän alussa, vaikka odotukset myynnin ja henkilöstön määrän kehityksestä ennakoivat epävarmuuden vielä jatkuvan.
Toukokuun liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalveluyritysten kokonaisliikevaihto oli 94,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna 30 prosenttia.
Liikevaihdon lasku oli odotettua, sillä henkilöstöpalveluyritykset ennakoivat jo aiemmin keväällä myynnin ja henkilöstömäärän laskevan koko kesäkauden. Erityisesti heinäkuulta odotetaan hyvin heikkoa tulosta.
Sen sijaan alan suhdannetilanne oli hienoisesti nousujohtoinen ja sen saldoluvun arvo vahvistui huhtikuun – 47:stä toukokuun – 41:een.
Kaiku HR:n toimitusjohtaja Teemu Vihervä odottaa loppukesästä jo suhteellisen vilkasta.
– Olemme saaneet mukavasti tilauksia, jotka realisoituvat juuri tuohon aikaan ja joihin valmistaudumme jo nyt.
Yleinen epävarmuus laskee myyntiä
Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) liikevaihtotiedustelu kartoittaa alan 20 suurimman yrityksen kuukausittaisia liikevaihto- ja suhdannetietoja henkilöstövuokrauksen, rekrytoinnin, ulkoistuksien sekä henkilöstöpalveluiden lisäpalveluiden, kuten valmennus- ja koulutuspalveluiden osalta.
Henkilöstövuokraus on liikevaihdoltaan alan suurin palvelu. Toukokuussa sen liikevaihto oli 80,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden lähes saman prosenttiosuuden kuin alan kokonaisliikevaihto eli noin 30 prosenttia.
Yrityksenä Kaiku HR on ollut onnekas, sillä korona ei ole heikentänyt sen liikevaihtoa. Kulunut kevät on ollut asiakastilausmääriltään ja -sykleiltään edeltävän vuoden kaltainen.
Vihervä kuitenkin huomauttaa, että työmarkkinoiden yllä leijuu yleinen epävarmuus ja myös osa heidän asiakkaistaan on aiempaa varovaisempia.
– Rakennusalalla on tarpeita, ja myös erilaisiin asiantuntijatehtäviin etsitään työvoimaa. Ravintola-ala lienee edelleen ongelmissa, mutta me emme toimi sillä alalla, Vihervä tarkentaa.
– Tällä hetkellä odotamme rajojen aukeamista. Muuten koronarajoitukset tai niiden asteittainen purkaminen eivät ole heilahduttaneet toimintaamme.
Asiat palaavat uomiinsa, mutta se vie aikaa
Vaikka alkusyksyä verhoaa vielä uuden COVID-19-aallon uhka, henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät kirkastuivat selvästi loppukeväästä ja vielä vahvemmin alkukesästä. Suhdannenäkymien saldoluku nousi kesäkuussa jo plussan puolelle.
Myös koko palvelualan suhdannenäkymät vahvistuivat muutamaan edelliseen kuukauteen verrattuna.
Viherväkin haluaa luottaa siihen, että lomautusten jälkeen työntekijöitä kutsutaan takaisin töihin eivätkä koronan jälkivaikutukset johda laajemmin pysyviin irtisanomisiin.
– Toki riippuu monesta asiasta, mutta luulisin asioiden palaavan enemmin tai myöhemmin ennalleen. Rekrytointien tai osaavien työntekijöiden tarve ei katoa tulevaisuudessa mihinkään.
– Uskon myös, että koronan seurauksena henkilöstöpalvelualalle on tulossa myllerrystä ja moni yritys joutuu etsimään uudelleen paikkansa, koska kriisistä selviydyttyään asiakasyritykset puntaroivat tarpeitaan ja yhteistyöverkostojaan uusiksi.
HPL TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Liikevaihtotiedustelu julkaistaan kuukausittain.
Tutustu toukokuun TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun (pdf) >>
Lisätietoja:
Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 56 26 466