Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät ovat varovaisen toiveikkaat

Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto laski tammi-kesäkuussa lähes 16 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Suurin epävarmuus alalla näyttää kuitenkin väistyneen ja odotukset syksylle ovat jo varovaisen optimistiset.

 Tuoreen puolivuotiskatsauksen mukaan henkilöstöpalveluyritysten kokonaisliikevaihto oli tammi-kesäkuussa 637,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna noin 16 prosenttia. Laskua pelkästään kesäkuussa oli yli 20 prosenttia.

Aalto Henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja ja Otiga Group Finlandin johtoryhmän jäsen Jake Aalto katsoo syksyyn kuitenkin valoisin mielin.

– Uskon, että pohja on tältä erää saavutettu. Näkymät ainakin meillä ovat hyvät. Otigassa erityisesti rakentaminen ja siihen liittyvä teollisen toiminnan liikevaihto kasvoivat kesäkuussa yli 18 prosenttia, jos tulosta peilataan viime vuoteen.

Otiga Group, johon myös Aalto Henkilöstöpalvelut kuuluvat, on Pohjoismaiden suurimpia henkilöstöpalvelutoimijoita. Yritys tuottaa palveluita myös Baltiaan. Viime vuonna Otiga Groupin liikevaihto kipusi lähes 250 miljoonaan euroon.

Aalto uskoo, että yrityksen liikevaihto kasvaa edelleen vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.

– Otiga on onnistunut muuttamaan toimintaansa uusien innovaatioiden myötä, mikä on meille selkeä etu kilpailijoihin nähden. Innovatiivisuus on osa visiotamme.

Varasto-, logistiikka- ja kuljetusala kiri kärkikolmikkoon

 Puolivuotiskatsauksen mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihdosta merkittävimmän osuuden eli yli puolet kattoivat teollisuuden ja rakentamisen toimialat sekä varasto-, kuljetus- ja logistiikkatoimiala. Jälkimmäinen kiri nyt selvästi majoitus-, ravintola-, catering- ja vapaa-ajan palveluiden ohi, joka pysyi pitkään kärkikolmikossa.

Arvioiden mukaan Suomen teollisuus sukeltaisi palvelualoja myöhemmin, mutta tämä ei näy ainakaan vielä henkilöstöpalveluyritysten odotuksissa.

– Vientivetoisilla yrityksillä kysynnän vaihtelut voivat olla edessä vasta lähitulevaisuudessa, kuten taloussuhdanteiden alamäessä perinteisesti käy, Aalto arvioi.

–  Nyt teollisuuden toimijat täyttävät vielä vanhoja tilauksia ja uusien tilauksien hankinnassa voi olla työtä.

Luonnollisesti paljon riippuu siitä, mitä pandemiarintamalla tapahtuu ja erityisesti Suomen tärkeimmissä vientimaissa.

–  Mikäli toinen aalto rantautuu Suomeen ja yhteiskunta laitetaan kiinni kevään tapaan, tulevaisuus voi olla haasteellisempi meillä ja kaikilla muilla suomalaisilla yrityksillä. Tässä tilanteessa olisi tärkeää, että talous pysyisi pandemiasta huolimatta käynnissä.

Kesän jälkeen suorarekrytoinnit ovat lisääntyneet

 Henkilöstövuokraus on liikevaihdoltaan henkilöstöpalvelualan suurin palvelu. Henkilöstövuokrauksen kokonaisliikevaihto oli tammi-kesäkuussa noin 550 miljoonaa euroa, ja laski viime vuoteen verrattuna lähes 15 prosenttia.

 Kesäkuussa henkilöstövuokrauksen liikevaihto oli lähes 93 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden noin 21 prosenttia.

Aalto Henkilöstöpalveluissa keväällä hiljentyneet suorarekrytointitoimeksiannot ovat kesän jälkeen olleet kasvussa.

– Meille on tullut paljon uusia toimeksiantoja erityisesti myynti-, esimies- ja projektinjohtotehtäviin. Myös vuokrasuhteet teollisuudessa ovat lisääntyneet reippaasti.

 Myös henkilöstöpalvelualan suhdanneodotukset seuraaville kolmelle kuukaudelle ovat ensimmäistä kvartaalia selvästi paremmat. Vuoden toinen puolisko on alalla yleensä aina myös parempi.

– Vakaat suhdannenäkymät johtuvat rajoitusten purkamisesta. Toivomme nyt viranomaisilta selkeitä ohjeistuksia matkustukseen ja maskien käyttöön, jotta pystyisimme tarjoamaan työtä mahdollisimman monelle.

– Uskon, että sisämarkkinoilla rakentamisen toimiala tulee jatkossa olemaan vahva veturi erityisesti kasvukeskuksissa, Aalto lisää.

Tutustu uusimpaan TOP 20  -liikevaihtotiedusteluun (pdf) >>

Lisätietoja:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 56 26 466