Henkilöstöpalvelualan näkymät hyvin positiiviset, kasvua uhkaa osaajapula

Suhdannetilanteen voimakas vahvistuminen jatkui myös heinäkuussa. Näkymät ovat hyvin toiveikkaat, edellisen kerran yhtä toiveikkaita oltiin yli viisi vuotta sitten.

Henkilöstöpalvelualan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli heinäkuussa 42, kun kesäkuussa vastaava luku oli 27. Suhdannenäkymät heinäkuussa olivat hyvin toiveikkaat saldoluvun ollessa 55. Yhtä toiveikkaat näkymät olivat edellisen kerran yli viisi vuotta sitten. Myynnin voimakkaan kasvun ennakoidaan jatkuvan alkusyksyn aikana.

 

Mistä työntekijöitä?

Kasvun rajoitteeksi on muodostumassa pula työntekijöistä. PolarPro Henkilöstöratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Kari Lietsalmi kertoo työntekijöiden saatavuuden vaikeuttavan näkymien ennustamista. PolarPro välittää työntekijöitä pääosin logistiikka-alalle, joka on laajasti työvoimapulasta kärsivä ala.
– PolarProlla kasvua oli kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna noin 21 prosenttia, mutta työntekijöiden saatavuutta on vaikea ennustaa. Saisimme töihin heti viisikymmentä työntekijää lisää, kun tekijöitä vain löytyisi, Lietsalmi toteaa.
PolarPro ei ole logistiikka-alan rekrytointiongelmien suhteen yksin vaan avoimia työpaikkoja on jatkuvasti kasvava määrä. Työntekijöitä etsitään kaikkia mahdollisia kanavia käyttäen. Lietsalmen mukaan tehokkain väylä uusien työsopimusten syntymiseen tällä hetkellä on, kun Polarprolla jo työskentelevät suosittelevat yritystä tuttavilleen. Uusista alkavista työsuhteista näin syntyy joka neljäs.

Huhti-kesäkuussa voimakasta kasvua

Henkilöstöpalveluiden liikevaihdon arvo oli kesäkuussa 126,6 miljoonaa euroa, kasvua viime vuoden kesäkuuhun nähden oli 18,2 prosenttia. Tammi-kesäkuussa liikevaihto oli 643,3 miljoonaa euroa, kasvua viime vuoteen nähden 0,9 prosenttia. Tästä vuoden toisen neljänneksen osuus oli 348 miljoonaa euroa, kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden oli 17 prosenttia.
Kolmannelle vuosineljännekselle vastaajat ennustivat liikevaihdon kasvua noin 18 prosenttia vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

HoReCa kärsii rajoituksista edelleen

Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon arvo oli tammi-kesäkuussa 545,5 miljoonaa euroa, josta kesäkuussa 109,2 miljoonaa euroa. Viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna liikevaihto supistui 1,1 prosenttia, mutta pelkkää kesäkuuta verrattaessa kasvua oli 18,2 prosenttia. Myös rekrytointipalvelut kasvoivat yhä vauhdikkaasti. Tammi-kesäkuussa liikevaihto oli 21 miljoonaa, jossa kasvua 49,7 prosenttia. Kesäkuun liikevaihdon arvo oli 4,0 miljoonaa euroa ja kasvua 77,8 prosenttia.
Liikevaihdoltaan suurin toimiala oli teollisuus, siinä liikevaihdon arvo oli huhti-kesäkuussa 83,1 miljoonaa euroa. Teollisuuden osuus oli 24,1 prosenttia henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihdosta. Toiseksi suurin toimiala oli toimisto-, hallinto-, IT- ja asiantuntijatehtävät, joiden arvo oli 79,8 miljoonaa ja osuus 23,1 prosenttia. Kolmanneksi suurimpana toimialana oli rakentaminen arvoltaan 62 miljoonaa, osuus 18,0 prosenttia. HoReCan liikevaihto oli 19,5 miljoonaa euroa ja osuus 5,6 prosenttia. Alan liikevaihdossa näkyvät edelleen koronapandemiaan liittyvät rajoitukset.

 

Lue koko katsaus täältä
Aiemmat katsaukset löydät täältä