Henkilöstöalan kasvu pysähtyi, näkymät kuitenkin toiveikkaat

Henkilöstöalan kokonaisliikevaihto oli huhtikuussa edellisen vuoden vastaavaa kuukautta pienempi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021 maaliskuun. Liikevaihdon arvo oli huhtikuussa 127,4 miljoonaa euroa, laskua vuoden takaiseen nähden oli 3,1 prosenttia.

Toukokuun suhdannebarometrin mukaan henkilöstöalan yritykset kokivat suhdannetilanteensa hieman heikentyneen toukokuun aikana. Alan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli toukokuussa -13, kun huhtikuussa saldoluvun arvo oli -6.

Suhdannenäkymät kipusivat toukokuussa aavistuksen verran positiivisen puolelle. Alan suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli toukokuussa suhdannebarometrin mukaan 3. Huhtikuussa vastaava arvo oli -14.

Luvut ovat linjassa Amikon tunnelmien kanssa, sillä Amikonkin kasvu on pienentynyt huomattavasti siitä, mitä se oli vuosi sitten, toteaa Amiko Groupin toimitusjohtaja Jari Parkkinen.
– Huhtikuussa oli parin prosentin kasvua, mutta lähitulevaisuudelta odotetaan paluuta suurempaan kasvuun, Parkkinen summaa.

Amiko on vuonna 2014 perustettu henkilöstöalan yritys, jonka kasvuvauhti on ollut kova. Yritys on nyt TOP20-listan sijalla 14.

Huhtikuun liikevaihto laski 3,1 prosenttia vuoden takaiseen nähden

Henkilöstöalan palveluiden kokonaisliikevaihto, joka sisältää henkilöstövuokrauksen, rekrytointipalvelut, ulkoistus- ja alihankintapalvelut sekä lisäpalvelut, oli tammi-huhtikuussa 517,2 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoteen nähden kertyi 3,9 prosenttia. Huhtikuussa henkilöstöalan liikevaihdon arvo oli 127,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto kääntyi laskuun ja huhtikuun liikevaihto laski 3,1 prosenttia viime vuoden huhtikuuhun nähden.

Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon arvo oli kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa 425,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 2,0 prosenttia. Huhtikuussa henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihtoa kertyi 104,6miljoonaa euroa, mikä oli 5,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Työperäisen maahanmuuton tarve ei ole vähentynyt

Amiko toimii laajasti eri toimialoilla, isoimpina aloina teollisuus, logistiikka, kauppa ja rakentaminen.
– Rakentamisessa kysyntä on laskenut selvästi, muut toimialat vetävät edelleen ihan kohtuullisesti, Jari Parkkinen toteaa.

Osaajapula ei ole kadonnut mihinkään. Kysyntään Amiko vastaa tuomalla tekijöitä Filippiineiltä ja Puolasta.
– Filippiineiltä tuodaan työvoimaa jatkuvasti enemmän. Puolasta on vielä jonkin verran tulijoita, vaikka ero Puolan palkkatasoon onkin kutistunut. Jos palkkaero ei ole merkittävä ja puitteet kotimaassakin ovat hyvät, lähtöhalukkuuttakaan ei ole, Parkkinen tiivistää.
Kuten muutkin henkilöstöalan yritykset, myös Amiko työllistää paljon Suomessa jo olevia ulkomaalaistaustaisia.

Laajasta palveluvalikoimasta apua asiakkaiden eri tilanteisiin

Amiko Groupin palveluvalikoima on laaja. Henkilöstövuokrauksen lisäksi palveluihin kuuluu rekrytointipalvelut, soveltuvuus- ja henkilöstöarvioinnit, työkykypalvelut, ohjelmistopalvelut, meriliikenteen miehityspalvelut sekä palkanlaskenta- ja tilitoimistopalvelut.

Laajasta palveluvalikoimasta on etua sekä suhdanteiden vaihtuessa että muutenkin asiakasyrityksiä palvellessa.
– Pystymme Amikossa olemaan apuna niin työsuhteen alussa rekrytoinneissa ja soveltuvuusarvioinneissa kuin muutosneuvotteluiden jälkeen muutosturvapalveluissa.

Myös pitkään jatkunut kasvu ulkoistus- ja alihankintapalveluissa näkyy Amikossakin.
– Palkkahallinnossa ja logistiikassa on ulkoistusten tarve selvästi kasvanut, Parkkinen sanoo.

Ulkoistus- ja alihankintapalveluiden liikevaihdon osuus on alan kokonaisliikevaihdosta pieni, mutta lisäpalveluiden lisäksi jatkuvasti kasvanut. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa liikevaihdon arvo oli 46,2 miljoonaa euroa, mikä oli 16,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Huhtikuussa liikevaihtoa kertyi 11,3 miljoonaa euroa, kasvua vuoden takaiseen oli 15,2 prosenttia.