Epävarmuus heijastuu henkilöstöalan suhdannenäkymiin

Alan kokonaisliikevaihto laski toukokuussa toista kuukautta peräkkäin. Toukokuun liikevaihdon arvo oli 145,2 miljoonaa euroa. Ero vuoden takaiseen nähden oli -2,8 prosenttia.

EK:n kesäkuun suhdannebarometrin mukaan henkilöstöalan yritysten suhdannetilanne oli hieman keskimääräistä heikompi. Alan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli kesäkuussa -9, kun toukokuussa suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli -13.

Alan suhdannenäkymissä on tapahtunut viime kuukausina suurta heilahtelua. Kesäkuussa suhdanneodotukset kääntyivät taas miinukselle ja odotuksia kuvaavan saldoluvun arvo oli -36. Toukokuussa vastaava arvo oli 3. Henkilöstöalan myynnin ennakoidaan kasvavan kesän aikana. Kasvun kuitenkin odotetaan hidastuvan loppukesää kohden ja kääntyvän laskuun alkusyksystä. Henkilöstöalan suhdanteiden epävarmuus viime kuukausina on heijastunut myös alan henkilöstön määrään, joka onkin supistunut kevään ja alkukesän aikana. Epävarman henkilöstökehityksen ennakoidaan jatkuvan myös loppukesän ajan.

Go On Groupin toimitusjohtaja Janne Korhonen tunnistaa vaisun tunnelman. Go On Group on TOP20-listalla sijalla 10.
– Ala on hyvin suhdanneherkkä – kun yleinen suunta on ylöspäin, myös henkilöstöyritykset vahvistuvat asiakkaiden mukana. Kun taas on laskusuhdanne, asiakasyrityksissä käytetään alan tuomaa joustovaraa, Korhonen toteaa.
– Asiakasyritysten tilanne on tällä hetkellä kaksijakoinen. On asiakkaita, joilla on tälläkin hetkellä kova kysyntä, mutta moni asiakkaista ei vielä tiedä, mitä syksyllä tuleman pitää. Muuttujia on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Epävarma suhdannetilanne toisaalta luo kysyntää uusille palveluille. Go On Groupiin tuli vuosi sitten yritysjärjestelyiden myötä mukaan tutkimusliiketoimintaa.
– Asiakkaat tarvitsevat ajankohtaista tietoa päätöstensä tueksi, koski se sitten tietoa yrityksen asiakkaista, henkilöstöstä tai johtamisesta. Lisäksi tässä tilanteessa muutosturvapalveluiden tarve on kasvussa. Valveutuneet asiakkaat laittavat tällä hetkellä kuntoon sisäisiä prosesseja ja panostavat työnantajamielikuvan kehittämiseen. Myös Go Onilla hyödynnetään tämä hetki omien palveluiden ja toimintojen kehittämiseen.

Toukokuun liikevaihto laski 2,8 prosenttia vuoden takaiseen nähden

Henkilöstöalan palveluiden kokonaisliikevaihto, joka sisältää henkilöstövuokrauksen, rekrytointipalvelut, ulkoistus- ja alihankintapalvelut sekä lisäpalvelut, oli tammi-toukokuussa 662,4 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoteen nähden kertyi 2,4 prosenttia. Toukokuussa henkilöstöalan liikevaihdon arvo oli 145,2 miljoonaa euroa, mikä tarkoitti 2,8 prosentin laskua viime vuoden toukokuuhun nähden.

Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon arvo toukokuussa oli 119,5 miljoonaa euroa, mikä on 5,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Rekrytointipalveluiden liikevaihdon arvo oli toukokuussa 4,6 miljoonaa euroa, edelliseen vuoteen verrattuna laskua 23,4 prosenttia.
Ulkoistus- ja alihankintapalveluiden liikevaihdon arvo oli toukokuussa 13,9 miljoonaa euroa, mikä oli 35,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lisäpalveluiden liikevaihto oli 7,2 miljoonaa euroa, kasvua vuoden takaiseen 9,1 prosenttia.

Ketterää toimintaa ja ketjun tuomat leveämmät hartiat

Go Onin henkilöstöpalveluiden liiketoiminta toimii franchising-periaatteella. Ketjussa on tällä hetkellä 19 Go On -yhtiötä, 24 yhtiöiden operoimaa liiketoimintayksikköä sekä ketjun toimintaa johtava Go On Finland Oy.
– Viisitoista yrittäjää tuovat jokainen vahvan paikallistuntemuksen sekä nopeutta ja ketteryyttä, mitä asiakkaat arvostavat. Asiakkaiden tarpeet ovat nopeatempoisia, joten nopea reagointi on tärkeää. Ketju tarjoaa palveluja sekä yrittäjälle että asiakkaalle ja antaa leveämmät hartiat kehitystyöhön, Korhonen toteaa.

Henkilöstöalalla asiakkaita ovat niin asiakasyritykset kuin työntekijätkin. Työntekijöiden hyvinvointi on alalle erittäin tärkeää.
– Korona-aika tuotti henkilöstöalan yrityksille valtavasti kustannuksia sairauspoissaolojen myötä. Nyt on poissaolojen suhteen päästy normaalitilaan, ja esimerkiksi jaksamiseen liittyvien poissaolojen juurisyitä päästään selvittämään tutkimuksin. Yrityksille on tärkeää tietoa, miten ihmiset voivat ja miten he näkevät työn tekemisen, ovatko fasiliteetit ja ergonomia kunnossa, millainen ilmapiiri on, millaista viestintää ja johtamista tehdään ja niin edelleen. Näiden asioiden pitää olla kunnossa, että poissaoloja ei tule ainakaan näistä syistä.

Työtä ei aina onnistu löytää kolmessa kuukaudessa

Uudessa hallitusohjelmassa Janne Korhonen näkee paljon hyvää.
– Kannustinloukkujen purkaminen on kaikkien etu, samoin paikallisen sopimisen joustavoittaminen. Yrityksillä pitää mennä hyvin, jotta voidaan huolehtia työntekijöistä. Fiksut työnantajat myös ymmärtävät, että työntekijöistä on pidettävä kiinni ja toimittava vastuullisesti.

Myös työperäiseen maahanmuuttoon liittyen on hyviä kirjauksia.
– Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan lisää. Uuden hallitusohjelman lupaus nopeuttaa työperäisten maahanmuuttajien työlupien käsittelyaika enintään kuukauteen ja erityisosaajien kohdalla viikkoon on erittäin hyvä ja konkreettinen asia, Korhonen kiittelee.

Hallitusohjelman mukaan työperusteinen oleskelulupa sidotaan vahvemmin työhön siten, että Suomesta on poistuttava, jos työsuhde loppuu, eikä henkilö ole kolmen kuukauden kuluessa solminut uutta työsuhdetta.
– Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Henkilöstöalalla on paljon sesonkitöitä tekeviä, joten tämä kannustaa alan yrityksiä miettimään asioita aiempaa pitkäjänteisemmin ja huolehtimaan, että töitä riittää esimerkiksi talvi- ja kesäsesonkien lisäksi myös välikausiksi. Asiantuntijatehtävissä kolme kuukautta on kuitenkin aivan liian lyhyt aika, kun juuri sopivaa tehtävää ei välttämättä ole saman tien edellisen loputtua tarjolla ja hakuprosessitkin saattavat viedä kuukausia. Tässä pitäisi olla harkintavaraa, Korhonen huomauttaa.

 

Go On Group on voimakkaasti kasvava suomalainen yhtiökokonaisuus, jonka palveluihin kuuluvat henkilöstövuokraus, rekrytointi- ja suorahakupalvelut, soveltuvuusarvioinnit, rekry- ja muutosturvakoulutukset, digitaaliset koulutusratkaisut sekä tiedolla johtamisen tutkimuspalvelut. Go On ketjussa työskentelee noin 70 ja henkilöstö- ja asiakastutkimuksiin erikoistuneessa Feelback Oy:ssä noin 50 toimihenkilöä.