Töitä etsivän kokeneen taloushallinnon ammattilaisen mukaan toiset yritykset hoitavat rekrytointiprosessin todella hyvin ja toisista taas ei kuulu mitään.
Työnhausta tekee onnistuneen se, että työnhakija saa kuulla perustelut, miksi ei tullut valituksi sekä se, että hänelle ilmoitetaan, miten työnhakuprosessi etenee.
Kokeneen taloushallinnon osaajan mukaan eri yritysten rekrytointiprosessit vaihtelevat suuresti.
– Toiset hoitavat tosi hyvin ja toisista ei kuulu mitään. Joillakin isommilla yrityksillä tulee automaattisia vastauksia järjestelmästä, että hakemus on saapunut perille. Muista taas ei tiedä, jos ei tule vastausta, onko hakemus mennyt perille. Joistakin ei tule vastausta ollenkaan.
Rekrytointiprosessiin kannattaa kuitenkin panostaa sillä, hyvin hoidettu rekrytointiviestintä rakentaa positiivista työnantajamielikuvaa.
– Myös työnantajille pitäisi olla myös jotakin vaatimuksia siitä, missä ajassa pitäisi ilmoittaa. Ja ehkä niille yrityksille voisi antaa sanktioita, jos rekrytointiprosessia ei hoideta kunnolla.
Nykyään on yleistynyt myös se, että ensimmäisen hakukierroksen jälkeen, josta työnhakija ei saa mitään tietoa, paikka laitetaan uudelleen hakuun.
– En tiedä, onko yrityksillä niin korkeat vaatimukset, että kukaan hakijoista ei ole täyttänyt kriteerejä.
Ikäkö syynä, kun töitä ei löydy?
Suomalaiset uskovat työnsaannin vaikeutuvan jo 48-vuotiaana. Samalla yhteiskunnassa vaaditaan työurien pidentämistä. Mitään perusteita ei ole karsastaa viisikymppisiä työntekijöitä: terveys on kunnossa ja ruuhkavuodet takana. Lisäksi ikä tuo rutkasti lisää kokemusta ja osaamista työpaikalle.
58-vuotias kokenut taloushallinnon ammattilainen ei osaa sanoa, onko ikä pääsyy, miksi vakituista työpaikkaa ei ole parissa vuodessa löytynyt.
– Olen jonkin verran päässyt haastatteluihin, mutta vakituisissa työpaikoissa ei ole tärpännyt. En tiedä, onko ikä syynä vai mikä.
Iän koetaan olevan heti toisena syynä työkokemuksen puutteen jälkeen sille, ettei työpaikkaa saatu.
Työnhaku on jatkuvaa työntekoa
– Netin kautta on helppo lähettää työhakemuksia, mutta niitä joutuu lähettämään paljon. Hakeminen on jatkuvaa työntekoa.
Työhaastatteluihin taloushallinnon konkarin ei kauheasti enää tarvitse valmistautua.
– Kokemusta on jo niin paljon ja aika pitkälti tietää ne kysymykset, joita sieltä tulee.
CV:kin on jo valmiina ja vain työhakemusta pitää muokata työpaikkailmoituksen mukaan.
Usko tulevaisuuteen on vahva.
– Uskon, että loppuajaksi vielä työ löytyisi. Työ, mitä teen, on pakollista yrityksissä, eikä sitä voi ainakaan lopettaa.