Useiden henkilöstöpalveluyritysten liikevaihto on romahtanut koronapandemian vuoksi – oma tukipaketti välttämätön

Koronapandemian vaikutukset osuvat erityisen raskaasti vuokratyövoimaa välittävään henkilöstöpalvelualaan. Alan yrityksiä edustava Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL vetoaa maan hallitukseen ja odottaa nyt omaa tukipakettia helpottamaan jäsenyritystensä kriisiytynyttä tilannetta. 

Koronaepidemia on iskenyt rajusti Suomen työmarkkinoihin ja työnantajayrityksiin. Vaikutukset koskevat kaikkien kokoluokkien, toimialojen ja alueiden yrityksiä.

Osalla Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n jäsenyrityksistä liikevaihto on romahtanut vain viikossa 85–95 prosenttia. Koronan vaikutukset näkyvät vakavimmin yrityksissä, jotka välittävät työvoimaa ravintola-, hotelli-, catering-, matkailu- ja sesonkialoille. Lapin matkailun pysähdyttyä ja ravintoloiden sulkeutuessa viranomaispäätöksin, työt päättyvät myös tuhansilta vuokratyöntekijöiltä. Tällöin joidenkin henkilöstöpalveluyrityksen liikevaihto loppuu kokonaan ja tilanne on aivan samanlainen kuin monella ravintolalla.

HPL pitää omaa, alan yrityksille suoraan kohdistettavaa tukipakettia välttämättömänä kriisin välittömien ja tuntuvien vaikutusten kompensoimiseksi.

Vuokratyövoimasta luovutaan ensimmäisenä

Tuotannon tai palveluiden kysynnän hiipuessa ja taloudellisten resurssien kiristyessä yritykset luopuvat ensimmäisenä vuokratyövoimasta.

Vähennyspäätösten taustalla vaikuttavat taloudellisten reaaliteettien lisäksi myös vuokratyön tilapäinen luonne sekä usean eri toimialan työehtosopimusten määräykset siitä, ettei oman henkilöstön lomautuksia tai irtisanomisia voida toteuttaa ennen kuin vuokratyöntekijöistä on luovuttu.

Tukipaketti auttaisi kriisin yli

Henkilöstöpalveluyritysten on jo pitänyt reagoida tilausten rajuun vähenemiseen. Lainsäädäntöön odotettavat helpotukset toteutuvat monen yrityksen näkökulmasta liian myöhään.

Sekä Henkilöstöpalveluyritysten liitto että sen jäsenyritykset vetoavat nyt maan hallitukseen ja pitävät omaa, alan yrityksille suoraan kohdistettavaa tukipakettia kriittisenä. Tukipaketin avulla voitaisiin pelastaa monet yritykset konkurssilta ja säilyttää arvokkaat työpaikat.

Yritykset tarvitsisivat suoraa tukea muun muassa palkkakustannuksiin, kiinteisiin kuluihin sekä lomautusten ajalta maksettaviin vuosilomakustannuksiin.

Henkilöstöpalveluala työllistää vuosittain yli 140 000 työntekijää eri pituisiin työsuhteisiin.

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Merru Tuliara

Puh. 040 562 6466

merru.tuliara@hpl.fi