Työpolitiikan palvelurakennearviointi on toteutettu laajassa yhteistyössä ministeriöiden, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen, kuntatoimijoiden sekä TE-toimistojen ja ELY-keskusten asiantuntijoiden kanssa. Mukana oli myös Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL.
Suomen työmarkkinat ja työelämä ovat rajussa muutoksessa. Myös julkisen sektorin kestävyysvaje edellyttää entistä tehokkaampaa palvelujen tuottamista. Näihin muutoksiin pitää myös julkisen työnvälityksen vastata.
Suomen hallituksen päätöksellä käynnistettiin laajamittainen työpolitiikan palvelurakenteen arviointi. Siihen osallistui ministeriöitä, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjä, kuntatoimijoita ja TE-toimistojen ja ELY-keskusten asiantuntijoita. Mukana arvioinnissa oli myös Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL. Arvioinnin tulokset esitellään ”Asiakaslähtöisempää ja tuloksellisempaa palvelua” – raportissa.
Raportissa todetaan, miten julkisen työnvälityksen toimintaympäristö on muutoksessa. Sekä työn kysynnän rakenteiden että työvoiman tarjonnan tekijöiden muutokset haastavat julkisen työnvälityksen uudistumaan.
Työvoiman kysyntä on muuttunut. Yritysten työvoiman tarpeet ovat monipuolistuneet ja monimuotoistuneet, työn luonne on muuttunut ja ammatit ovat laaja-alaistuneet, työvoiman tarpeiden muutokset ja syklit ovat nopeutuneet ja sekä työnantajat että työnhakijat käyttävät työvoiman ja työn hankinnassa samanaikaisesti monia eri kanavia. Lisäksi työvoiman käytön joustavuusvaatimus on lisääntynyt (mm. osa-aikatyö, määräaikainen työ, vuokratyö) sekä osaamis- ja työvoiman tarpeiden ennakointi on vaikeutunut.
Myös työvoiman tarjonnan tekijät ovat muuttumassa. Työmarkkinoiden erityisryhmät (nuoret, ikääntyvät, maahanmuuttajat, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset) ovat kasvussa ja työmarkkinatilanne on heikentynyt mm. korkeasti koulutetuilla ja ikääntyvillä. Erityisesti nuoret työnhakijat hakevat entistä useammin joustavia ja uusia työnteon muotoja, kuten vuokratyötä. Nuorille työn arvopohjaisuus ja eettisyys sekä työn ja harrastuksen yhdistyminen on yhä tärkeämpää.
HPL:n teettämästä Vuokratyöntekijätutkimuksesta 2014 käy ilmi, että vastaajista 39 prosenttia kertoi tekevänsä vuokratyötä, koska voi itse valita työajan ja -paikan ja 28 prosenttia, koska haluaa nähdä erilaisia työpaikkoja ja saada monipuolista työkokemusta. Vastaavat luvut vuonna 2007 tehdyssä vuokratyöntekijätutkimuksessa olivat 32 % ja 26 %, joka kertoo siitä, että toiveet työn joustavuudesta ovat työntekijöiden parissa kasvaneet. Vuoden 2014 tutkimukseen vastasi 5552 vuokratyöntekijää, joista 44 prosenttia oli alle 25-vuotiaita. Tutkimuksen teki Promenade Research Oy.
– Arviointi on toteutettu laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kesken ja esitykset ovat yhteinen näkemys siitä, miten entistä paremmat palvelut taataan asiakkaille. Osa suosituksista on jo viety toimeenpanoon arvioinnin aikana, mutta suurin työ on vielä edessä. Tuleva hallitusohjelma on keskeinen väline toimeenpanon varmistamiseksi, työministeri Lauri Ihalainen muistuttaa.
Työpolitiikan palvelurakennearvioinnin tavoitteena on arvioida nykyinen työpoliittinen järjestelmä kokonaisuutena ja arvioida sen kykyä tuottaa asiakkaan ja yhteiskunnan kannalta entistä vaikuttavammat palvelut. Arvioinnin perusteella laaditaan palvelujärjestelmän kehittämissuositukset vuonna 2015 käynnistyvää hallituskautta varten.