Toimintakykyinen tekijä: Työtunti ja -palaverit liikuntakäyttöön ATA:lla

”Mahdollisuus liikunnan lisäämiseen kiinnosti materiaa enemmän, kun pohdittiin työsuhde-etuja henkilökunnan kesken”, kertoo johtaja Olli Malkavaara.

Henkilöstön hyvinvointia mietittiin toimisto- ja tietokonetyön maailmassa yrityksen alusta asti. ATA Henkilöstöpalvelut on viisivuotias henkilöstöalan toimija, joka työllistää kuukausittain asiakasyrityksiin noin 100 vuokratyöntekijää. Toimihenkilöitä on kahdeksan ja toimistoja kolme.

Liikuntaa tunti viikossa työajalla

Yrityksen vastuullisuusohjelmassa sanotaan, että työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan. Liikuntaa tunti viikossa työajalla -idea lähti omilta työntekijöiltä. Toimihenkilöissä on monia, joille urheilu, kuntoilu ja arkiliikunta ovat osa viikkoa, mutta liikkumiseen ei aina löydy riittävästi aikaa. Todettiin, että virkistysrahaa tai välineitä enemmän hyvää saisi aikaan mahdollisuus liikkumiseen.

”Lähdimme jalostamaan ajatusta ja nyt tunti viikossa työaikaliikuntaa on ollut yrityksen arkipäivää jo pari vuotta. Konkreettinen mahdollisuus liikuntaan kannustaa ottamaan kiireisessä arjessa aikaa omalle hyvinvoinnille. Hyöty voi olla muutakin kuin fyysisen kunnon ylläpito.”

”Minulla tuo tunti on yleensä mennyt kuntosalilla tai padel-kentällä. Lumien saapuessa olen toisinaan lähtenyt toimistolta suoraan ladulle lykkimään pertsaa. Aloittelen golfharrastusta, ja nyt alkuvuodesta liikuntatunti hurahtaa golfsimulaattorissa”, Olli jatkaa.

Työmatkat hyötykäyttöön

Toinen ATA:n keino hyvinvoinnin ylläpitoon on kannustaa työntekijöitä hyötyliikkumaan työmatkat. Toimistopäivinä moni hyppää usein auton rattiin ja ajaa töihin, vaikka matkaa olisi vain muutama kilometri. Tähän tartuttiin WWF:n Green Office -ympäristöohjelmaa laatiessa, sillä myös ympäristövastuun näkökulmasta lyhyistä automatkoista tulisi päästä eroon.

”Ideoimmekin kannustinohjelman työmatkaliikkumiseen. Jokaiselle työntekijälle laskettiin henkilökohtainen määrällinen tavoite vähentää työmatka-autoilua työmatkan pituuden pohjalta”, sanoo asiakkuuspäällikkö Henna Rönkä.

Työmatkoja kannustetaan liikkumaan ensi sijassa kävellen, pyöräillen tai muutoin lihasvoimaa hyödyntäen. Kun henkilökohtainen tavoite täyttyy, maksetaan pieni rahallinen bonus. Toki työmatkoja voi kulkea henkilöauton sijaan julkisilla. Silloin kannustinohjelmassa summa on pienempi kuin liikunnallisempien vaihtoehtojen kohdalla.

Kaiken kaikkiaan autoilu toimistoille on vähentynyt yhteensä 1474 kilometriä, josta noin kolmasosa taitettiin bussiyhteyksin. Pienen rahallisen korvauksen ansiosta koko henkilökunta on innostunut hyötyliikkumisesta ja valinnut auton sijaan pyöräilyn tai kävelyn useamman kerran kuukaudessa.

Liikuntaa myös sidosryhmille

ATA:n Kuopion yksikön päällikkö, myynti- ja asiakastyön asiantuntija Janne-Pekka Pesonen on vapaa-ajalla tuttu nimi seudun jalkapallo-, padel- ja pesäpallopiireissä. Hän on halunnut tuoda liikkumisen ilosanomaa myös osaksi työpäiviä.

”Järjestin asiakastapaamisia viime vuonna useasti padel-kentillä. Asiakkaita on ollut helppo houkutella mukaan aamun tai loppuiltapäivän parin tunnin hikisiin padel-otteluihin, sillä laji on melkoisen suosittu. Liikunnan ja yhteisen tekemisen lomassa tulee myös luontevasti keskusteltua työasiat läpi. Uusien tuttavuuksien kohdalla pelisilmää löytyy myyntityöllekin”, avaa toimintaa JP Pesonen.

ATA Henkilöstöpalvelujen ideat muille:

  • Tehkää liikkuminen helpoksi
  • Kannustakaa kokeilemaan tuttua tai uutta lajia yhdessä
  • Sopikaa yhteinen pyörä- tai hiihtolenkki työpäivän päätteeksi
  • Arvostakaa myös yksinliikkujia
  • Rahallinen korvaus kannustaa liikkumaan työmatka lihasvoimin

EK:n Toimintakykyinen tekijä -sarja nostaa esiin yritysten konkreettiset teot ja hyvät käytänteet, joilla edistetään työtekijöiden liikkumista sekä hyvinvointia. ATA Henkilöstöpalvelut on EK:n jäsenliitto Henkilöstöala HELAn jäsen.