Työnhaku on tänä päivänä jotain aivan muuta kuin vaikka kymmenen vuotta sitten. Nyt pitää olla aktiivinen LinkedInissä ja rakentaa osaamiskeskeinen CV.
Tämän sai kokea myös vantaalainen Ulla Hautamäki, joka oli viime kesänä niin sanotusti ”between jobs”-tilanteessa.
Avuksi tuli Uudenmaan TE-toimiston ostopilotti, jonka ilmoituksen Hautamäki huomasi lehdessä.
– Siinä vaiheessa minua kiinnosti kaikki työllistymiseen liittyvät asiat, mutta koska olin myös opiskellut palvelujen kehittämistä, minua kiinnosti myös uudenlainen palvelumalli.
Uudenmaan TE-toimiston ostopilotin tavoitteena oli työllistää 3-6 kuukautta työttömänä olleita työnhakijoita. Tavoitteena oli myös kerätä työllistymistä edistäviä kehitysideoita ja toimintamalleja.
Hautamäki valitsi viidestä yrityksestä Spring Housen, jonka työnhakuvalmentajan Hautamäki tapasi ensimmäisen kerran jo parin viikon sisällä.
Kaikki näkökulmat työnhakuun olivat tervetulleita
– Sain erittäin hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Kaikki näkökulmat työnhakuun olivat siinä vaiheessa tervetulleita.
Työnhaku oli muuttunut siitä, kun Hautamäki oli viimeksi hakenut töitä.
– LinkedIn pitää olla täysillä käytössä, siellä pitää tehdä muutakin kuin seurata kavereiden päivityksiä. Myös CV:n räätälöiminen ja osaamiskeskeisen CV:n laatiminen oli minulle aivan uutta.
Yhdessä työnhakuvalmentajan kanssa Hautamäki määritteli omaa ydinosaamistaan ja miten se tuodaan näkyväksi työhakemuksissa.
Miksi en tajunnut tätä kaikkea itse?
Hautamäki tapasi työnhakuvalmentajaa kasvokkain, sähköpostitse ja puhelimitse.
– Sain sparrausta työhaastatteluihin ja työhakemuksiin. Tein myös omaan osaamiseni kartoituksen.
Hautamäki sanoo, että kaikki tehdyt asiat kuulostavat kovin simppeliltä ja ihmetteleekin näin jälkeenpäin, miksi ei tajunnut tehdä kaikkea oma-aloitteisesti.
Työhönhakuvalmennusta Hautamäki suosittelee kaikille, mutta erityisesti hänenlaisilleen ihmisille, ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille, jotka ovat ehkä aiemmin vain edenneet työpaikasta toiseen ilman varsinaista työnhakua.
– Suosittelen tätä kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea työnhaussa.
Työnhaku on kokopäivätyötä
Hautamäki oivalsi valmennuksessa myös miten monessa kanavassa työnhakijan pitää olla aktiivinen.
– Työnhaku kannattaa ottaa kokopäivätyöksi ja toimia systemaattisesti.
Tärkeää oli myös valmentajalta saatu kannustaminen ja tsempin ylläpitäminen.
– Se auttoi varsinkin silloin, kun työhakemuksiin tuli kielteisiä vastauksia.
Kuten aina piloteissa, myös tässä löytyi kehitettävää.
– Kun palveluntuottaja lähtee mukaan tällaiseen, olisi hyvä että esimerkiksi kotisivuilta löytyisi ajantasaista tietoa.
Myös valmentajan olisi hyvä pysyä mukana alusta loppuun.
Hain uutta ja sain uutta
Työnhaku sai onnellisen lopun, kun Hautamäki aloitti viime vuoden loppupuolella palveluesimiehenä Vantaan kaupungin palveluksessa.
Aiemmin Hautamäki oli työskennellyt esimiestehtävissä yritysmaailmassa.
– Hain uutta ja sain uutta. On mielenkiintoista oppia uutta ja saada uusia haasteita sekä päästä myös jakamaan omaa osaamista uusissa yhteyksissä.
Muiden pilotin kautta työllistyneiden kommentteja
”Uskomatonta, että sain työn! Uusi CV auttoi varmasti, mutta ennen kaikkea sain varmuutta soitteluun. En varmasti olisi uskaltanut kysellä niin suoraan ilman tätä kannustusta ja neuvoja. Kiitos!” Nainen, 48v, ammattitutkinto (työllistyi pilotissa)
”Uskon, että isoin apu on ollut lähinnä henkistä tukea. Työttömänä on vaikeaa tuntea itseään hyväksi ja osaajaksi. Se, että valmentaja sanoo hakutavan ja papereiden olevan kunnossa, on iso juttu. Ehkä se loi vielä varmuutta hakuun ja sillä niitä yhteydenottoja alkoi tulla. Kiitos! Suosittelen kyllä muillekin!” Nainen, 33v, kaksi ammattitutkintoa (työllistyi pilotissa)