Lääkäri tunnistaa sairauden, rekrytoija potentiaalin ja osaamisen.
Medikumppani on jo lähes 20 vuoden kokemuksella yksi Suomen kokeneimmista terveydenhuollon henkilöstöpalveluyrityksistä. Yrityksessä uskotaan, että mitä paremmin työntekijät voivat työssään, sitä parempaa hoitoa saavat myös potilaat ja sitä paremmin itseasiassa voivat kaikki. Jokainen on työssään myös tyytyväisempi saadessaan tehdä työnsä hyvin. Siinä rekrytoinnilla, osaamisen ja tarpeen yhdistämisellä, on merkittävä rooli.
Medikumppanin toimitusjohtaja Teija Koskinen kertoo, että siinä missä lääkärin ammattitaitoa on muodostaa diagnoosi potilaan kertomien oireiden perusteella, on rekrytointikonsultin ammattitaitoa tunnistaa tekijän potentiaali ja osaaminen käytyjen keskustelujen ja faktojen perusteella. Kokonaisuuden huomiointi on aina onnistuneen rekrytoinnin avain.
Teija Koskinen
Konsultin syväosaamista ovat niin aktiivinen kuuntelu kuin oikeanlaisten haastattelukysymysten esittäminenkin. Puhelussa tai tapaamisessa haastateltavaa saattaa myös jännittää, eikä tämä silloin tule välttämättä kertoneeksi omasta osaamisestaan riittävästi. Tällöin on rekrytoijan osattava kysyä oikeita asioita.
– Monesti asioita selviää keskustelussa myös kiertoteitse. Joskus haastateltava voi olla esimerkiksi epävarma toimimaan yksin, kertomatta sitä kuitenkaan haastattelijalle. Sen sijaan hän saattaa tiedustella, löytyykö yksiköstä senioritukea. Tällaiset merkit rekrytoijan on hyvä huomata ja esittää oheen jatkokysymyksiä. Onnistuneen rekrytoinnin kannalta olennaisinta on se, että työpaikka ja -tehtävät vastaavat tekijän omaa osaamista ja persoonaa. Siitä hyötyvät kaikki, niin työn tilaaja kuin työntekijä itse, toteaa Koskinen.
Vaikka terveydenhuollon alalla toimiessa tutkinnolla on suurin rooli, karttuu osaamista montaa muutakin reittiä: työ opettaa tekijäänsä, kollegoilta oppii uutta ja lisäkoulutustakin on usein saatavilla. Koskinen kertoo, että kliinisen osaamisen rinnalle on noussut viime aikoina uudenlaisia vaatimuksia, kuten vuorovaikutus- ja tunnetaidot sekä taito kohdata toisia empaattisesti. Tällaista osaamista tutkitusti arvostavat potilaat, mutta samanlaisia taitoja odottavat myös lääkärit ja hoitajat esihenkilöiltään.
Ulkoistettu rekrytointi on suuri mahdollisuus
Aiemmin urallaan Koskinen rekrytoi satoja tekijöitä omalle työnantajalleen.
– Pohdin tuolloin, ettei rekrytointia voida ulkoistaa, sillä eihän kukaan ulkopuolinen voi tietää yhtä tarkasti millaista osaamista tarvitsemme. Kokemuksen myötä olen kuitenkin huomannut, miten suuri mahdollisuus yritykselle onkaan tarkastella kokonaisuutta myös ulkopuolisin silmin. Se avaa organisaatioille mahdollisuuden saada itselleen sellaisia taitoja ja potentiaalia, joita ei itse olisi osattu edes etsiä.
Teksti Leena Vänni
#OsaaminenNäkyviin -tapahtumaviikkojen tavoitteena on auttaa ihmisiä huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi. Lue lisää https://www.sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin/