Työneuvosto on antanut lausunnon koskien määräaikaisessa työsuhteessa ansaitun vuosiloman siirtämistä ja laskemista.
EK pyysi lausuntoa HPL:n aloitteesta, sillä asia on HPL:n kannalta merkittävä, sillä henkilöstöpalvelualalla vuosilomien siirtämistä käytetään paljon.
Lausuntopyynnön kohteena oli kysymys siitä, menetteleekö työnantaja oikein, jos hän antaa työntekijän ensimmäisessä määräaikaisessa työsuhteessa ansaitseman ja vuosilomalain 18 §:ssä tarkoitetulla sopimuksella seuraavaan työsuhteeseen siirretyn vuosiloman sellaisenaan, vaikka työntekijä olisi jälkimmäisen työsuhteen aikana alkanut ansaita vuosilomaa kahden sijasta kaksi ja puoli arkipäivää ja vaikka työntekijä palkka olisi siinä korkeampi kuin ensimmäisessä työsuhteessa. Kysymystä ei ole käsitelty vuosilomalain 18 §:n esitöissä.
Työneuvosto toteaa 8.6.2015 antamassaan lausunnossa, että lähtökohtana on, että vuosiloma tulee antaa tai vuosilomakorvaus maksaa siinä työsuhteessa, jossa se on ansaittu. Jos työnantaja ja työntekijä kuitenkin tekevät ennen työsuhteen päättymistä uuden työsopimuksen, he saavat vuosilomalain 18 §:n mukaan kirjallisesti sopia vuosilomaetuuksien siirtämisestä seuraavaan työsuhteeseen. Tarkoituksena on ollut antaa useita lyhytaikaisia ja lyhyin väliajoin toistuvia laillisia määräaikaisia työsopimuksia saman työnantajan kanssa tekevälle työntekijälle mahdollisuus loman pitämiseen. Aiemmin tällaista mahdollisuutta ei välttämättä ollut tarjoutunut pitkässäkään laillisten peräkkäisten sopimusten ketjussa, koska työntekijälle tuli maksaa vuosilomakorvaus aina silloin, kun lomaa ei voitu pitää juuri siinä työsuhteessa, jossa se oli ansaittu.
Työneuvoston lausunnon mukaan on perusteltua katsoa vuosilomaetuuksien siirtyvän annettavaksi sellaisina kuin ne on edellisessä työsuhteessa ansaittu. Näin ollen työneuvosto katsoo, että työnantaja menettelee oikein, jos hän antaa vuosilomalain 18 §:ssä tarkoitetulla sopimuksella siirretyn vuosiloman sellaisena kuin se on ansaittu; ottamatta huomioon antamisajankohtana noudatettavaa vuosiloman ansaintaa ja palkkausta.