HPL:n jäsenyrityksissä sovelletaan lähes sataa eri työehtosopimusta.
HPL:n jäsenneuvonnassa työskentelevät Maritta Antola, Hanna Lönnström ja Petri Ellimäki vastailevat sähköpostitse ja puhelimitse tuleviin jäsenyritysten kyselyihin määrätietoisesti. Useimmiten vastaaminen sujuu rutiinilla, mutta kinkkisemmät kysymykset vaativat joskus pallottelua kollegoiden kesken tai kannanottoa työehtosopimuksen (TES) neuvotelleen työnantajaliiton kollegoilta TES:n tulkinnasta.
Asiantuntijoille tulee kysymyksiä laidasta laitaan. Mitä enemmän kysyjällä on antaa ongelmasta taustatietoja, sen helpompaa asiantuntijoiden on vastata.
”Ongelmasta on hyvä kertoa mahdollisimman tarkasti ja rehellisesti ihan kaikki, pienimmätkin asiat. Me kyllä pystymme erottelemaan olennaisen epäolennaisesta. Joissakin tapauksissa pienillä ja mitättömiltä tuntuvilla asioilla voi olla juridisesti suuri merkitys. Heti, kun tulee edes epäilys mahdollisesta ongelmasta, kannattaa kirjoittaa muistiin kaikki omat tietonsa ja jatkaa muistiinpanojen tekemistä koko ajan tilannetta selvitellessä”, Antola neuvoo.
Ratkaisuvaihtoehtoja voi olla myös useita erilaisia, sillä työoikeudessa yksiselitteisiä vastauksia löytyy vain harvoin.
”Harvoin on olemassa vain yhtä oikeaa vastausta. Monet tilanteet vaativat lain ja TES:n tulkintaa, jolloin kerromme jäsenelle ratkaisuvaihtoehdot sekä niiden riskit. Tämän jälkeen jäsenen kanssa mietitään yhdessä siinä tilanteessa paras ratkaisu”, Lönnström sanoo.
Asioiden eteenpäin viemistä esimerkiksi oikeussaliin kannattaa punnita tarkkaan. Oikeudenkäynnit ovat kalliita, ja siksi HPL:n asiantuntijat eivät suosittele sitä ensimmäisenä vaihtoehtona. Ongelmat kannattaa aina pyrkiä ratkaisemaan sovinnollisesti.
”Vaikka juttu kääntyisi tuomioistuimessa pääosin jäsenemme voitoksi, riskinä on aina, että esimerkiksi osa oikeudenkäynnin kustannuksista tulee jäsenen itsensä maksettavaksi. Tällöin voidaan puhua jopa kymmenistä tuhansista euroista”, Ellimäki selittää.
HPL järjestää vuosittain yli kaksikymmentä koulutusta
HPL:n jäsenneuvonnan asiantuntijat hoitavat suurimman osan liiton koulutuksista itse. Myös jäsenten toiveita aiheista kuunnellaan. Useimmat toiveet koskevat työehtosopimuksia.
”Keväällä 2018 järjestämme esimerkiksi sähköistys- ja talonrakennusalan työehtosopimuksia koskevat koulutukset, joihin kouluttaja tulee kyseiset TES:t neuvotelleista liitoista”, Antola kertoo.
Lisäksi kevään aikana järjestetään tutut Työsuhdepäivä I ja II koulutukset sekä Helsingissä että Tampereella. Lisätietoja koulutuksista voi katsoa HPL:n verkkosivuilta.
Kuvassa HPL:n johtava asiantuntija Maritta Antola.
Kuva: Milla Honkanen