Suomessa on samaan aikaan työttömiä, joiden työttömyys pitkittyy entisestään ja avoimia työpaikkoja, joihin ei löydy päteviä hakijoita.
– Nyt pitäisi perusteellisesti käydä TE-toimistojen asiakasrekisterit työttömistä työnhakijoista läpi ja selvittää, mitä työttömyyslukujen ja -tilastojen takaa löytyy, Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliarasanoo.
Rekisterien läpikäynti auttaisi myös työelämän kohtaanto-ongelmassa.
– Työkykyisten työttömien ”mätsäys” avoimien työpaikkojen kanssa onnistuisi paremmin, jos rekistereistä karsittaisiin pois työkyvyttömät ja ne, jotka kieltäytyvät kannustinloukkujen takia töistä.
Mitä löytyy tilastojen takaa?
– Ovatko kaikki työttömät työnhakijat työkykyisiä? Vai kuuluisiko osa heistä joko sairaslomalle/-eläkkeelle tai jonkun muun tuen piiriin kuin työttömyysturvan?
Jos työttöminä työnhakijoina on ihmisiä, jotka eivät enää kykene harjoittamaan ammattiaan, eivätkä työllisty työmarkkinoille, he vääristävät myös työttömyystilastoja.
– Pitkäaikaistyöttömiä ei saisi myöskään unohtaa työttömyystilastojen taakse. Työkyvyttömyys on vakava asia ja heitä pitäisi kuntouttaa, koska muuten heidän työkyvyttömyytensä vain pahenee. Kansantaloudellisesti ei ole myöskään järkevää olla kuntouttamatta heitä.
Myös lyhytaikainen työ kannattaa
Tuliaran mielestä on valitettavaa, että Suomessa työttömyysturva, toimeentulo- ja muut tuet kilpailevat palkan kanssa.
– Se ei houkuttele ottamaan vastaan varsinkaan osa- aikaista tai sesonkityötä. Tämä on todella sääli, koska osa-aikaisessakin työssä ammattitaito karttuu ja usein se johtaa pysyvämpään tai kokoaikaiseen työhön.
On lukuisia esimerkkejä siitä, että työttömän ei kannata lähteä töihin, koska palkka on samaa tasoa kuin erilaiset tuet ja korvaukset.
Satoja avoimia työpaikkoja täyttämättä
Pikakyselyssä muutamasta HPL:n jäsenyrityksestä tuloksena oli 200 myyjän, yli 160 kokin, 140 rakennustyöntekijän, yli 90 varastotyöntekijän ja yli 50 siivoojan avointa työpaikkaa.
– Saimme näin suuren määrän avoimia työpaikkoja muutamasta meidän jäsenyrityksestä, joka on vain murto-osa kaikista meidän jäsenyrityksistämme. Melkein jokaisen avoimen työpaikan kohdalla oli vaikeuksia löytää sopivia ja päteviä hakijoita.
Ammatit, joihin HPL:n jäsenyritysten on vaikea löytää työvoimaa, ovat pysyneet vuosina samoina ja ovat myös pitkäaikaistyöttömien ammattien kärjessä.
Vastaako koulutus työelämän vaatimuksiin?
– Jäsenyrityksiltämme on tullut paljon palautetta siitä, että vastavalmistuneet nuoret eivät ole valmiita työelämään. Samaan aikaan yrityksissä on niin kiire, että uusia työntekijöitä ei ehditä kouluttamaan.
Oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä pitäisi lisätä, jotta oppilaitokset tietäisivät, mitä taitoja vastavalmistuneilta puuttuu.
Joissakin tapauksissa työelämän vaatimuksista on luotu täysin väärä kuva, kuten esimerkiksi kokin ammatista huippukokki-ohjelmien kautta.
– Eräs meidän jäsenyrityksen edustaja totesi, että kokin työ ei ole tehdä yhtä ruoka-annosta 45 minuuttia, vaan 30 annosta 45 minuutissa.
Oikeasti kokin työ saattaa olla raskasta ja on usein vuoro- ja iltatyötä.
– Mutta oikealla asenteella pääsee pitkälle. Osa-aikaisessakin työssä voi saada oppia alan ammattilaisilta ja kehittyä työssään.
Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL on henkilöstöä vuokraavien sekä muita henkilöstöpalveluita tarjoavien yritysten työnantaja- ja toimialaliitto. HPL on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenliitto.
Lisätietoja: Merru Tuliara, toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL, merru.tuliara(at)hpl.fi, 040 562 6466.