Työtuomioistuin on antanut ratkaisunsa vuokratyöntekijöiden jatkuvasta käytöstä vakinaisten työntekijöiden rinnalla.
Työtuomioistuin katsoi, että vuokratyövoimaa käytettiin työehtosopimuksen vastaisesti, kun sen käyttöä ei ollut rajoitettu työehtosopimuksen edellyttämin tavoin vain työhuippujen tasaamiseen.
Jo aiemmin työtuomioistuin pyysi asiassa ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta. Se totesi, että vuokratyödirektiivin 4 artikla asettaa tarkasteluvelvoitteen jäsenvaltioiden tuomioistuinten sijaan viranomaisille eli Suomessa työ- ja elinkeinoministeriölle. Tarkastelussa varmistetaan, että vuokratyötä koskevat rajoitukset ovat perusteltuja.
Työtekijäpuoli on kommentoinut työtuomioistuimen maanantaista päätöstä muun muassa tulkitsemalla EU-tuomioistuimen päätöstä niin, että työehtosopimuksella olisi hyväksyttävää rajoittaa vuokratyövoiman käyttöä.
– Työntekijäpuolen tulkinnat EU-tuomioistuimen päätöksestä johtavat harhaan. Kansalliset tuomioistuimet joutuvat ottamaan huomioon tällä hetkellä voimassaolevat työehtosopimusten määräykset vuokratyön rajoituksista ja kielloista. EU-tuomioistuimen päätöksen mukaan Suomen viranomaisilla on kuitenkin velvollisuus tarkastella ja tarvittaessa kieltää sellaiset vuokratyötä koskevat rajoitukset, jotka eivät ole perusteltuja. Tätä tarkasteluvelvoitetta ei Suomessa ole riittävällä tavalla toteutettu, Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara sanoo.
Tuliaran mukaan työtuomioistuimen maanantainen päätös on suoraa seurausta siitä, että Suomessa vuokratyödirektiivin implementointi on jäänyt kesken.
– Se, että vuokratyötä rajoittavat työehtosopimusmääräykset on vain luetteloitu ja listattu, ei täytä tarkasteluvelvoitetta. Työ- ja elinkeinoministeriön on välittömästi suoritettava direktiivin mukainen arviointi siitä, ovatko vuokratyötä koskevat kiellot ja rajoitukset perusteltuja yleisen edun mukaisista syistä.
EU-tuomioistuimen päätöksessä todetaan, että tällaisen arvioinnin jälkeen jäsenvaltiot saattavat joutua muuttamaan vuokratyötä koskevaa kansallista säännöstöään.
– Kun arviointi on tehty, on hyvin todennäköistä, että päädytään siihen, etteivät työehtosopimuksissa olevat vuokratyötä koskevat kiellot ja rajoitukset ole perusteltuja. Niillä pyritään suojelemaan vain yrityksen omia vakituisia työntekijöitä eikä se ole vuokratyödirektiivissä tarkoitettu perusteltu syy rajoittaa vuokratyön käyttöä.
Lisätietoja: Merru Tuliara, toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto HPL, merru.tuliara@hpl.fi, 040 562 6466.