Taloudellinen tilanne heijastuu henkilöstöalan liikevaihdon kehitykseen, ja liikevaihtoa seurataan kuukausittain TOP20 -liikevaihtokatsauksessa. Haastattelemme joka katsauksen oheen yhtä yritystä TOP20 -listalta. Nyt mukana on Academic Work.
Viimeisimmän henkilöstöalan TOP20 -liikevaihtokatsauksen mukaan henkilöstöalan kokonaisliikevaihdon – joka sisältää henkilöstövuokrauksen, rekrytointipalvelut, ulkoistus- ja alihankintapalvelut sekä lisäpalvelut – arvo oli lokakuussa 135,3 miljoonaa euroa ja laskua vuoden takaiseen nähden oli -8,2 prosenttia.
Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihto oli 109,7 miljoonaa euroa, mikä oli 10,6 prosenttia vähemmän kuin lokakuussa 2022. Rekrytointipalveluiden liikevaihto oli 3,2 miljoonaa euroa ja liikevaihto supistui viime vuoden lokakuuhun nähden peräti 37,4 prosenttia.
Arviot suhdannetilanteesta aiempaa hiukan synkemmät
EK:n marraskuun suhdannebarometrin mukaan henkilöstöalan suhdannetilanne heikkeni marraskuussa edelleen. Alan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli marraskuussa -75, kun lokakuussa luvun arvo oli -63.
Henkilöstöalan yrityksen arvioivat marraskuussa toimialan suhdannekehityksen jatkuvan heikkona, vaikka arviot olivatkin hieman vähemmän synkät kuin edellisinä kuukausina. Suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli marraskuussa -38, lokakuussa arvo oli -44. Lue koko raportti linkistä, linkki vaaleanpunaisella pohjalla.
Erikoisosaaminen toi vakautta Academic Workille
TOP20 -liikevaihtokatsauksen sijalla 6 olevan Academic Workin toimitusjohtaja Laura Christie kertoo kuluvan vuoden olevan vielä taloudellisesti vahva. Yritys hoitaa valkokaulustyöntekijöiden rekrytointeja ja vuokraa työvoimaa asiakasyrityksille.
”Olemme keskittyneet työuran alkuvaiheessa oleviin korkeasti koulutettuihin, erityisesti tietotekniikka- ja teknologia-alaan, jossa osaaminen on hyvinkin erikoistunutta. Meillä on myös talouden, rahoituksen, markkinoinnin, myynnin ja hallinnon osaajia. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme syvällisen kohderyhmätuntemuksen ja äärimmäisen motivoituneita työntekijöitä”, kuvaa Laura Christie.
Yritys kouluttaa yhdessä sisaryrityksensä Brights Finlandin kanssa uusia osaajia niin sanotulla kiihdytetyn oppimisen mallilla (accelerated learning), jossa 12 viikossa esimerkiksi uranvaihtaja suuntautuu uudelle uralle esimerkiksi IT-alalle. Moni uranvaihtaja ei ole kiinnostunut monen vuoden opinnoista.
”Hakijoilta vaaditaan erinomaista oppimiskykyä ja motivaatiota. Ensimmäisiin hakuihin muutama vuosi sitten saimme satakertaisen määrän hakijoita. Paikkoja oli silloin 30, joten seula on äärimmäisen tiukka. Ihmisiä on mukana monenlaisia: vastavalmistuneita, toisella alalla jo uraa tehneitä, joukossa muun muassa pappi ja meribiologi.”
Osaajia on ehditty täsmäkouluttaa jo yli 700, erityisesti IT:n ja tekniikan aloille, sillä toiminta alkoi vuonna 2018. ”Meillä näkyy, että näistä osaajista halutaan pitää kiinni. On ollut hienoa seurata heidän etenemistään uusilla urapoluillaan. Tällä hetkellä näemme monen asiakasyrityksen miettivän uusia investointeja ja rekrytointeja hyvin tarkkaan. Meidän toiminnassamme nykyinen taloustilanne näkyy selkeimmin tässä.”
Academic Work on osa kansainvälistä konsernia, joka toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Toimitusjohtaja Christie toteaa: ”Me kohtaamme enemmän suomalaisten työntekijöiden halua lähteä ulkomaille kuin ulkomaisten halua siirtyä Suomeen. Suomessa ikäluokat pienenevät pohjoismaista keskiarvoa huomattavasti nopeammin, joten osaajapula tuskin helpottuu. Tähän toivoisin yhä enemmän yhteiskunnallista keskustelua ja ratkaisuehdotuksia niin yrityksiltä kuin julkiselta puolelta.”