HPL:n paneelissa SuomiAreenalla puhuttiin niin työelämän Tinderistä, parisuhteesta kuin rakkaudestakin.
Työttömyys on Suomessa hurjissa lukemissa. Samaan aikaan meillä on työttömiä, joiden työttömyys pitkittyy entisestään ja toisaalta avoimien työpaikkojen määrä lisääntyy. Niihin ei kuitenkaan löydy päteviä hakijoita ja paikkojen täyttäminen hidastuu. Eli meillä on kohtaanto-ongelma. Myös yrityksillä on yhä enemmän vaikeuksia rekrytoida.
Miksi työ ja tekijä ei kohtaa?
– Meillä on kaksi ongelmaa: liikkuminen kotoa töihin sekä asuminen ja näiden hinta, sanoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
– Suomalaiset ovat toisessa paikassa ja työpaikat toisessa paikassa. Työpaikat eivät siirry, joten työntekijöiden on siirryttävä, Kreab Oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoi.
– Rekrytointiongelmat liittyvät yhä enemmän työnhakijoiden persoonaan eli sosiaalisiin taitoihin ja työyhteisötaitoihin, Spring House Oy:n toimitusjohtaja Anu Ahokas sanoi
Keha-keskuksen kehittämisjohtaja Vesa Jouppila nosti esiin työmarkkinoiden ja -etuuksien jäykkyyden.
– Työntekijöitä pitäisi entistä enemmän valmentaa myös siihen, että työ muuttuu vielä moneen kertaa ja miten kohdata tämä muutos, Jouppila sanoi.
– Järjestelmä tukee liikaa vakituisen työn vastaanottamista, eikä ollenkaan sirpaleista työtä, joka lisääntyy, ManpowerGroup Oy:n toimitusjohtaja Iikka Lindroos sanoi.
Ministeri Lindström oli sitä mieltä, että Suomen etuusjärjestelmä on aivan liian monimutkainen. Sen pitäisi mahdollistaa erilaisissa tapauksissa myös lievemmät tulkinnat.
Jouppila nosti hyväksi esimerkiksi verottajan, joka luottaa veronmaksajien omiin ilmoituksiin. Miksei näin toimittaisi myös työttömyysjärjestelmän kohdalla?
Palloa ei tarvitse keksiä uudestaan
– Viime vuoden työllistämispilottien tulokset olivat todella hyviä, Ahokas kertoi.
Konsepti on yksinkertainen: valtio maksaa yksityiselle työnvälitykselle vain jos työtön työllistyy. Pilotteja on myös tänä vuonna. Ahokas toivoikin, että jatkossa kokeilujen asiakasvolyymit olisivat suurempia.
– Julkista ja yksityistä työnvälitystä ei saa asettaa vastakkain, vaan työtä tehdään yhdessä. Ja jos yksityisellä työnvälityksellä on jo tarvittavat työvälineet, miksi keksiä palloa uudestaan, Lindström sanoi.
Henkilöstöpalveluyritykset ovat työelämän Tinder
– Työpaikan pitäisi löytyä yhtä helposti kuin parisuhde. Olisi työ, Tinder ja työnhakija, Jungner sanoi.
Lindroos totesi, että henkilöstöpalveluyritykset ovat työelämän Tinder, jotka yhdistävät työtä ja tekijöitä.
Vuonna 2019 aluehallintouudistuksessa TE-toimistot ja Ely-keskukset lakkautetaan ja TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.
– Tämä on valtava ponnistus työvoimahallinnolle. Tavoitteena on saada oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi järjestelmä, ministeri Lindström sanoi.
Junger kiteytti aluehallintouudistuksen näin: EU:sta ei tule koskaan liittovaltiota, mutta Suomesta voi tulla.
Iso D tulee – oletko valmis?
– Digitalisaatio mahdollistaa ympäröivän maailman reaaliaikaisen seurannan ja reagoinnin, Junger totesi.
Tämä voisi tarkoittaa sitä, että kun työtön työnhakija menee TE-toimistoon, hänen tilanteeseensa voitaisiin reagoida saman tien, ei viiveellä.
– Digitalisaatio nopeuttaa työnvälitystä, Ahokas sanoi.
Jouppila kertoi digitaalisesta työmarkkinatorista, jota TEM on kehittämässä. Se olisi käytössä näillä näkymin vuoden 2018 lopussa. Kyseessä on hakukone joka mätsää sopivia työnhakijoita ja avoimia työpaikkoja.
– Työmarkkinatori on loistava paikka, josta löytyisi samasta paikasta työpaikat, työntekijät ja työnantajat, Lindroos sanoi.
Love is in the air
Mitä lisäarvoa julkisen ja yksityisen työnvälityksen lisääntyvä yhteistyö sitten tuo?
– Asiakkaan, oli se sitten työnhakija tai työnantaja, näkökulma on tärkein, Lindström sanoi.
– Kun julkinen ja yksityinen työnvälitys törmäävät, syntyy varmasti jotain mielenkiintoista, Jungner sanoi.
– Totta: love is in the air, Ahokas sanoi.
– Haluan haastaa kaikki toimijat, niin viranomaiset kuin yksityisen työnvälityksen toimijat, että tehdään nyt aidosti revoluutio ja mietitään isommin ja pitemmälle, Lindroos sanoi.
HPL-paneelin keskustelun anti löytyy Twitteristä tunnisteella #hplpaneeli