Työmarkkinatori kokoaa yhteen työnvälittäjät, -kouluttajat ja -valmentajat tukemaan asiakkaan työllistymistä.
Työmarkkinatorin fokus on muuttunut matkan varrella. Tavoitteena ei ole enää maailman paras matching, vaan ekosysteemi, joka edistää työllistymistä ja elinikäistä oppimista.
”Ensimmäinen protoversio ekosysteemistä julkaistaan touko-kesäkuussa 2018”, kertoo kehitysasiantuntija Petri Tuomela KEHA-keskuksesta, jonka vastuulla Työmarkkinatorin kehittäminen on.
Petri Tuomela kertoo videohaastattelussa Työmarkkinatorin kehittämisestä, haasteista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista henkilöstöpalvelualan yrityksille.
Hakupalvelun beta-versio julkaistaan helmikuun lopussa 2018
Työmarkkinatorin osana tullaan julkaisemaan Hakupalvelu, joka tulee aikanaan korvaamaan tämän hetkisen te-palvelut.fi-työpaikkailmoitussivuston (ent. mol.fi). Palvelun betaversio julkaistaan arviolta helmikuun lopussa 2018.
”TE-palveluiden sivuille tallennetut työpaikat siirtyvät automaattisesti Hakupalveluun. Toivomme, että henkilöstöpalvelualan yritykset antaisivat aktiivista palautetta järjestelmästä, jotta sitä saadaan kehitettyä”, kertoo kehitysasiantuntija Henriikka Kokkola KEHA-keskuksesta.
Osana uudistusta otetaan käyttöön uusi EU:n osaamisluokittelu, Esco, josta löytyy noin 3000 ammattia. Kokkolan mukaan tämä tuo selkeän parannuksen nykyisin käytössä olevaan Iscoon, jossa on käytössä vain noin 1100 ammattinimikettä.
Hakupalvelun osana matching-toiminto
”Nykyiseen te-palvelut.fi-järjestelmään verrattuna uudessa hakupalvelussa korostetaan enemmän työnhakijan osaamista, ei ammattinimikettä, missä hän on aiemmin ollut”, Kokkola kertoo.
Työnhakija voi nousta järjestelmästä esiin nimettömänä, jolloin esimerkiksi rekrytoijat eivät näe suoraan henkilötietoja tai yhteystietoja. Yhteydenotot tapahtuvat hakupalvelun kautta työntekijään, jolle jää vastuu ottaa itse yhteyttä rekrytoijaan.
Työmarkkinatori on osa työnvälityksen kehittämistä, mikä on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista. Sen tavoitteena on työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman helpottaminen digitalisoinnin keinoin. Kehittämisen lähtökohtana on myös se, että TE-palvelut yhdistyvät vuonna 2020 maakuntauudistuksen myötä kasvupalveluihin; palveluja tullaan tuottamaan monitoimijaympäristössä siten, että niitä voivat tarjota myös kunnat ja yksityissektorin toimijat. Hanke pitää sisällään Työmarkkinatorin lisäksi muita digihankkeita.
HPL järjesti yhdessä KEHA-keskuksen kanssa jäsenille suunnatun Työmarkkinatori-tilaisuuden 14.12.2017. Tilaisuus on jatkoa viime huhtikuussa pidetylle työpajalle.
Lue lisää Työmarkkinatorista >>
Kysymyksiä ja palautetta Petrille (petri.tuomela@ely-keskus.fi) ja Henriikalle (henriikka.kokkola@ely-keskus.fi)