Maatilat ja puutarhat eivät selviä ilman kausityövoimaa − henkilöstöpalveluyritykset vastaavat haasteeseen

Puutarha-, vihannes- ja marjatiloilla on nyt huutava pula työvoimasta. Koronakriisi on sulkenut Suomen ulkorajat ja vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta myös maamme rajojen sisäpuolella.

Henkilöstöpalveluyritykset ovat eturintamassa vastaamassa luonnonvara-alan yrittäjien hätähuutoon tarjoamalla apuaan, osaamistaan ja ammattitaitoaan osaavan kausityövoiman etsimiseen. Normaaliaikana maatiloilla ja puutarhoilla on yli 16 000 kausityöntekijää, joista valtaosa on ulkomaalaisia.

Kotimainen tuotanto ja huoltovarmuus on turvattava

Vajaa viidennes luonnonvara-alan yrityksistä tarvitsee kausityöntekijöitä heti. Jos korvaavaa työvoimaa ei löydetä Suomesta, uhkana on, että satokauden työt jäävät tekemättä ja sato korjaamatta.

Henkilöstöpalveluyritykset haluavat olla mukana taklaamassa haastetta ja lunastamassa lupaustaan nopeasta reagointikyvystään työmarkkinoiden muutoksiin.

Apuaan ja ammattitaitoaan tarjoamalla yritykset pyrkivät osoittamaan myös vastuullisuutensa yhteiskuntamme huoltovarmuuden turvaamisessa sekä  työnantajina etsimällä esimerkiksi lomautetuiksi joutuneille ravintola-alan osaajilleen nopeasti korvaavaa työtä.

Avun saaminen nopeutuu 

Kartoitimme kyselyllämme henkilöstöpalveluyritysten mahdollisuudet kausityövoiman välittämiseen TE-toimistoalueittain.

Kyselymme perusteella  jäsenyrityksemme tarjoavat palveluitaan valtakunnallisesti erittäin kattavasti. Jokaisen viidentoista TE-toimiston alueelta löytyy useita yhteistyökumppaneita  maatiloille ja puutarhoille.

Laadimme listan TE-toimistoalueittain niistä henkilöstöpalveluyrityksistä, jotka toimittavat työvoimaa maatiloille ja puutarhoille.  Listalla ovat myös yritysten yhteyshenkilöt.  Siten maatila- ja puutarhayrittäjät löytävät helposti ne oman toimialueensa henkilöstöpalveluyritykset, joista on mahdollisuus saada nopeasti apua.

Päivitämme listaa sitä mukaa, kun mahdollisia uusia henkilöstöpalveluyrityksiä ilmoittautuu mukaan palveluntarjoajiksi.

Katso kausityöntekijöitä tarjoavat yritykset (3.4.2020) >>