Henkilöarviointiin pohjaava rekrytointiprosessi vähentää ennakkoluulojen roolia 

Clevry käyttää pehmeitä taitoja mittaavaa henkilöarviointia kaikessa rekrytoinnissaan. 

Clevryssä halutaan lisätä pehmeiden taitojen painotusta rekrytoinneissa, kertovat operatiivinen johtaja ja yksi Clevryn perustajista Tomas Valkama ja toimitusjohtaja Jarmo Koivisto.

Pehmeillä taidoilla tarkoitetaan kyvykkyyttä ja luontaisia taipumuksia, joiden mittaamista on perinteisesti pidetty hankalana. Clevryllä on tähän mittaamiseen oma alusta.

– Henkilöarviointeja käytetään usein vain tiettyihin tehtäviin ja siinäkin vain rekrytoinnin viimeiseen vaiheeseen. Me Clevryllä haluamme tuoda pehmeiden taitojen arvioinnin osaksi jokaista rekrytointia, sillä ne ennustavat parhaiten työssä menestymistä sekä työntekijän kannalta myös työssä viihtyvyyttä, Tomas Valkama toteaa.

Tomas Valkama

Tomas Valkama

 

Oikeat ominaisuudet tarjolla olevaan tehtävään

Tärkeää on arvioida työtehtävässä menestymisen kannalta relevantteja asioita. Perinteisesti rekrytoinnissa keskitytään koviin taitoihin, kuten työkokemukseen, koulutukseen, ikään ja suosittelijoihin. Ne tutkitusti ennustavat huonosti tulevaa työsuoritusta.

– Vaikkapa myyntityössä muun muassa sitkeys ja optimistisuus korreloi usein menestyksekkään suorituksen kanssa. Sopivuus tehtävään lisää myös viihtyvyyttä ja työn iloa, Koivisto sanoo.

Rekrytointia tehdään edelleen paljon mutu-tuntumalla. Valinnasta vastaavat henkilöt eivät usein tiedosta omia ennakkoluulojaan, jolloin hakijoihin saatetaan liittää vääränlaisia ominaisuuksia vaikkapa nimen perusteella. Pehmeiden taitojen perusteella rekrytoiminen ei tarkoita, että etsitään vain yleisesti “hyvää tyyppiä”, vaan että etsitään oikeita ominaisuuksia tarjolla olevaan tehtävään.

– Minun on vasenkätisenä raskas tehdä asioita oikealla kädellä eikä työnjälkikään ole kovin hyvää. Jos saan tehdä tarkkuutta vaativan työn vasemmalla kädellä, jälki on parempaa ja viihdyn työssä paremmin, Valkama yksinkertaistaa.

Clevryn tavoitteena ei ole automatisoida rekrytointia.

– Emme halua antaa koneen tehdä päätöksiä. Kun rekrytoinnissa yhdistetään laadukas arviointi ja strukturoitu haastattelu, hakija myös oppii prosessissa itsestään ja omista vahvuuksistaan. Ennakkoluuloja ei koskaan saa täysin pois, kun mukana valinnassa on ihmisiä, mutta prosessissamme niiden merkitystä pystytään vähentämään. Hyvin tehty arviointi myös sitouttaa hakijaa prosessiin, Koivisto kuvailee.

Jarmo Koivisto

Jarmo Koivisto

 

StudentworkSharper ja Psycruit yhdistyivät Clevryksi keväällä 2021.