Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa, kannattaa olla yhteydessä alueen ammatilliseen oppilaitokseen, jossa koulutetaan tulevia tekijöitä eri aloille.
Oppilaitoksissa on keinoja auttaa työvoiman saatavuuteen liittyvissä haasteissa. Tässä blogitekstissä esittelemme muutamia vaihtoehtoja.
Osaajia työelämään
Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee jatkuvasti kymmeniä, jollei satoja, potentiaalisia osaajia ja oppijoita, joiden opinto-ohjelmaan kuuluu työelämässä oppimisen jakso. Sen aikana opiskelija – eli mahdollinen tuleva työntekijä – opiskelee ohjatusti ja oppii tulevaan ammattiinsa liittyviä ennalta sovittuja asioita. Yritys voi olla etusijalla valitsemassa tarvitsemiaan työntekijöitä tarjoamalla opiskelijalle harjoittelupaikan. Harjoittelujakson tavoitteet ja kesto kirjataan sopimukseen, joka voi olla joko koulutussopimus (palkaton) tai oppisopimus (työsuhteinen).
Kuten Elina Sinivuori omassa blogikirjoituksessaan >> huhtikuussa hyvin kuvasi, oppisopimus on ketterä ja monipuolinen keino tukea uuden työntekijän rekrytointia, vahvistaa hänen osaamistaan ja on myös työnantajalle hyvä tapa löytää osaavaa työvoimaa.
VOS-työvoimakoulutus
VOS-työvoimakoulutuksella tarkoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) valtionosuusrahoituksella toteutettavaa työvoimakoulutusta. VOS-työvoimakoulutuksena voidaan järjestää koko tutkintoja, osa tai osia tutkinnosta tai ammatillista osaamista syventävää tai täydentävää koulutusta.
Nämä koulutukset ovat myös oiva mahdollisuus löytää ja rekrytoida osaavaa ja potentiaalista työvoimaa. Lisäksi koulutukset ovat työnantajalle ja opiskelijoille maksuttomia.
RekryKoulutus
Kun työvoimasta on pulaa tai sitä ei ole lähiaikoina valmistumassa, osaavaa työvoimaa voidaan hankkia RekryKoulutuksen avulla. Koulutus valmistellaan yhteistyössä ELY-keskuksen ja koulutuksen järjestävän oppilaitoksen kanssa.
RekryKoulutus on työelämälähtöistä ja se räätälöidään yrityksen tarpeisiin. Siihen sisältyy sekä tietopuolista opetusta että ohjattua työssäoppimista ja työharjoittelua. Koulutus kestää pääsääntöisesti 3–9 kuukautta, kuitenkin vähintään 10 koulutuspäivää. Koulutuksen tarkoitus on antaa opiskelijalle ammatillista osaamista työtehtäviin työnantajan tarpeen mukaan. ELY-keskus maksaa RekryKoulutuksesta 70 %, jolloin yritykselle jää 30 %:n maksuosuus.
Tässä muutama vaihtoehto osaavien ammattilaisten saamiseksi. Olethan rohkeasti yhteydessä ammatillisiin oppilaitoksiin, niin mietitään yhdessä parhaat ratkaisut vastaamaan yritysten tarpeita ja tilanteita.
Ratkaisuja. Yhdessä. Kaikille.
Antti Haasto & Laura Luostarinen
Antti Haasto, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Työelämä- ja yrityspalvelut, asiakkuusvastaava antti.haasto@omnia.fi, 040 126 7668
Laura Luostarinen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Työelämä- ja yrityspalvelut, asiakkuusvastaava laura.luostarinen@omnia.fi, 040 126 7679