Naispuolisen työntekijän työnantajalla on oikeus hakea kertakorvausta työntekijän vanhemmuudesta aiheutuvista perhekustannuksista.
Tämän vuoden huhtikuun alusta sairausvakuutuslakiin lisättiin uusi pykälä (14:4 §), jonka mukaan naispuolisen työntekijän työnantajalla on oikeus 2 500 euron kertakorvaukseen vanhemmuudesta aiheutuvista perhevapaakustannuksista.
”Korvaus on raskaus- tai adoptiokohtainen ja sen saamisen edellytyksenä on, että työnantaja on maksanut työntekijälle palkkaa vähintään yhden kuukauden ajalta äitiys- tai vanhempainrahakaudella”, asiantuntija Hanna Lönnström HPL:sta kertoo.
Lisäksi työnantajalla, joka on maksanut työntekijälle vähintään yhdeltä kuukaudelta palkan ja vanhempainpäivärahan erotuksen, on oikeus korvaukseen.
Laki edellyttää, että työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen äitiys- tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkua ja että työsuhde perustuu vähintään vuodeksi tehtyyn työsopimukseen.
”Vuoden määräaika voi tulla täyteen myös useammasta määräaikaisesta työsuhteesta, kunhan työsuhteet jatkuvat samalla työnantajalla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden”, Lönnström lisää.
Korvaus vaatii työaikaedellytyksen täyttymistä
Korvauksen saamiseksi myös työntekijän työaikaedellytyksen on täytyttävä äitiys- tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkaessa. Työntekijän työajan täytyy olla vähintään 80 % työehtosopimuksen määräämästä alan kokoaikaisen työntekijän työajasta tai työaikalain mukaisesta säännöllisestä työajasta.
”Työaikaedellytys täyttyy myös silloin kun äiti on kokoaikaisesta työ- tai virkasuhteestaan ennen äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan alkamista tilapäisellä vapaalla. Tilapäinen vapaa voi olla esimerkiksi hoitovapaa, osittainen hoitovapaa, opintovapaa, osasairauspäiväraha tai osakuntoutusraha”, Lönnström selittää.
Oikeus kertakorvauksen saamiseen on, kun ensimmäinen maksettava äitiysrahapäivä tai adoptioäidin vanhempainrahapäivä on ollut 1.4.2017 tai sen jälkeen. Korvausta on haettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa vanhemman vanhempainpäivärahakauden päättymisestä lukien.