Helposti duuniin

Mitä tarkoittaa vuokratyö?

Vuokratyössä yritys, joka tarvitsee työntekijöitä, tekee sopimuksen henkilöstöalan yrityksen kanssa työntekijöiden vuokraamisesta. Tätä työntekijöitä tarvitsevaa yritystä kutsutaan käyttäjäyritykseksi.

Henkilöstöalan yrityksillä on useita eri asiakkaita, jonka vuoksi työpaikkojakin on tarjolla moniin tehtäviin useisiin yrityksiin eri aloilla. Henkilöstöalan yrityksestä pystyt hakemaan montaa paikkaa yhdellä hakemuksella.

Sinä työntekijänä teet työsopimuksen henkilöstöalan yrityksen kanssa, joka maksaa palkan ja hoitaa kaikki muutkin sille työnantajana kuuluvat velvoitteet.

Katso lista henkilöstöalan yrityksistä>>

 

 

 

Hyvä tapa hankkia työkokemusta – monelta alalta

Vuokratyötä on monenlaista, joten se sopii kaikille, etsit sitten vakituista, määräaikaista tai keikkatyötä. Keikkatyö mahdollistaa työn tekemisen silloin, kun itsellesi sopii – monilla alan yrityksillä on helppokäyttöiset puhelinapit, joihin tulee tarjolle vuoroja, joista voit poimia itsellesi sopivat. Monet pitävät siitä, että vuokratyössä voi halutessaan tehdä töitä eri yrityksissä, jotkut taas ottavat vuoroja ainoastaan yhteen paikkaan – jokainen tekee, kuten itselle parhaiten sopii. Esimerkiksi opiskelijoille ja perheellisille monimuotoiset työsuhteet ovat joustava tapa ansaita lisätuloja ja sovittaa työ osaksi muuta arkea.

Monimuotoiset työsuhteet mahdollistavat myös osatyökykyisille työnteon oman jaksamisen ehdoilla.

Miten vuokratyötä haetaan?

Samalla tavoin kuin muutakin työtä, paitsi alan yritykset panostavat siihen, että työn hakeminen on helppoa, nopeaa ja kokemus työnhausta on miellyttävä. Ammattirekrytoijat osaavat tunnistaa osaamistasi ja voivat ehdottaa muitakin sopivia tehtäviä, kuin mitä olet itse keksinyt hakea.

Ja ei, emme keksi tätä omasta päästämme. Teemme joka toinen vuosi Vuokratyöntekijätutkimuksen, jonka lähes 10 000 vastaajaa ovat samaa mieltä seuraavista väitteistä:

  • Henkilöstöalan yrityksestä oli helppo hakea töitä, samaa mieltä 86 % (nuorista 87 %)
  • Työhaastattelu oli hyvin hoidettu, samaa mieltä 86 % (nuorista 87 %)
  • Töitä sai nopeasti, samaa mieltä 86 % (nuorista 87 %)

Lue juttu: Miksi nuoren on helppo hakea töitä henkilöstöpalveluyrityksestä >>
Lue juttu: Rekrytoijan vinkkejä työuran alussa olevalle>>

Työehdoissa ei eroa

Työehdot kuten palkka, erilaiset ilta- ja yötyölisät, ylityökorvaukset ja sairausajan palkka ovat samat kuin suoraan yrityksissä työskentelevillä, sillä ne määräytyvät työehtosopimuksen mukaan. Asiakasyritys maksaa työvoiman hankkimisesta henkilöstöalan yritykselle. Sinun palkastasi ei vähennetä mitään ylimääräistä, vaan saat työsopimuksesi mukaista palkkaa, joka on vähintään alan työehtosopimuksen mukaista.

Henkilöstöalan yritysten kautta pystyy monesti myös suorittamaan lyhyitä työelämässä tarvittavia koulutuksia, kuten hygieniapassin, työturvallisuus- ja trukkikortin tai kassakoulutuksen.

Mikä tekee vuokratyöstä joustavaa?

Vuokratyötä on monenlaista ja sitä voidaan tehdä lähes kaikilla toimialoilla. Vuokratyö voi olla keikkatyötä, osa-aikaista tai täysiaikaista, määräaikaista tai vakituista. Vuokratyötä koskevat samat säännöt kuin muitakin työpaikkoja – jos tarve on vakituinen, työtä tarjotaan vakituisena.

Kuitenkin monet opiskelijat käyttävät vuokratyötä mieluusti keikkatyöhön, jolloin he poimivat henkilöstöyritysten sovelluksista työvuoroja itselleen sopivina aikoina opiskelujen ja muiden menojen mukaan. Useilla henkilöstöalan yrityksistä on käytössä ketterät sovellukset juuri tätä varten.

Henkilöstöalan yrityksillä on tarjolla työtä useasta asiakasyrityksestä, joten henkilöstöyrityksen kautta työvuoroja on tarjolla monipuolisemmin ja pääset halutessasi hankkimaan työkokemusta myös monesta eri yrityksestä ja monelta eri alalta.

Millä aloilla vuokratyötä voi tehdä?

Vuokratyötä voi tehdä lähes kaikilla aloilla. Yleisintä vuokratyö on teollisuudessa, palvelualoilla ja rakennuksilla, mutta vuokratyötä tehdään paljon myös toimistotyössä. Vuokratyö onkin hyvä keino kokeilla eri työtehtäviä ja eri aloja, jos oma unelma-ammattisi ei ole vielä selvillä.

Lue juttu: Kauppa on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka>>

Miksi vuokratyössä viihdytään?

Kokemus vuokratyöstä on ollut positiivinen 76 prosentilla Vuokratyöntekijätutkimukseen vastanneista.

Kokemukseen vuokratyöstä vaikuttivat eniten seuraavat seikat:

  • Vuokratyö auttaa minua saamaan jatkossa uusia työmahdollisuuksia
  • Henkilöstöyritys hoitaa asianmukaisesti palkanmaksun ja muut työsuhdeasiat
  • Olen pystynyt hyödyntämään ja kehittämään osaamistani vuokratyön avulla

Lue Vuokratyöntekijätutkimuksen tulokset täältä>>
Video: Nuoret odottavat työelämältä joustavuutta – vastaako vuokratyö odotuksiin?>>