Ammattimainen rekrytointi antaa nuorelle hyvän startin työelämään

Ensimmäistä kesätyöpaikkaansa etsivälle henkilöstöalan yritys on hyvä paikka hakea töitä, sillä yhdellä hakemuksella voi hakea montaa paikkaa ja työsuhdeasioihin saa hyvän opastuksen.

Ei kannata antaa lumikinosten hämätä, sillä juuri nyt on ihanteellinen aika hakea kesätöitä.
– Monet kesätyöpaikat ovat nyt haettavissa, mutta kyllä paikkoja tulee auki koko kevään ajan ja vielä kesänkin mittaan. Oikeastaan aina on hyvä hetki hakea töitä, kiteyttää RTK-Henkilöstöpalvelun HR-asiantuntija Anni Paananen.

RTK-Henkilöstöpalvelussa kaikki sesongit näkyvät avoimien työpaikkojen määrässä. Pääpaino avoimissa paikoissa on teollisuuden aloilla, mutta yrityksessä rekrytoidaan kaikille aloille hoiva-alaa lukuun ottamatta.
– Tulevalle kesälle työpaikkoja on paljon ja niihin haut ovat avattu viime vuoteen verrattuna aiemmin. Asiakasyritykset ovat selvästi edellistä kesää luottavaisempia ja uskaltavat rohkeammin panostaa henkilöstötarpeisiin, Paananen kertoo.

Kesätyötä etsivälle henkilöstöalan yritykset ovat hyviä paikkoja hakea töitä, sillä yhdellä hakemuksella pääsee hakemaan useita paikkoja. Töitä kannattaa hakea, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan.
– Kesätyöhakemukseen riittää lyhyt selkeä kuvaus kuka olet ja millaista työtä etsit. Haastattelemme kaikki hakijat, joten ei kannata jättää hakematta sen takia, että hakemuksen kirjoittaminen tuntuu vaikealta.

 

Työsopimus sitoo tiettyihin pelisääntöihin

Nuoret, jotka hakevat ensimmäistä kesätyöpaikkaansa, saavat Anni Paanaselta erityiskohtelua.
– Tietysti perusasioiden pitää olla kunnossa kaikkien rekrytointien kohdalla, mutta jos kyse on ihan ensimmäisestä hakuprosessista, ei nuori hakija voi tietää, onko viikko lyhyt vai pitkä aika odottaa vastausta ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

Paananen kuvailee tietotason työelämän pelisäännöistä olevan vaihteleva. Hän pitää tärkeänä kertoa jo haastatteluvaiheessa, mihin hakija työsopimuksen myötä sitoutuisi. Haastattelusta hän pyrkii rakentamaan rennon rupatteluhetken.

– Ammattimainen rekrytointiprosessi opettaa nuoria tuomaan omia hyviä puoliaan esille ja se taas tuo itseluottamusta seuraavan kerran töitä hakiessa.

Paananen ei laita nuorille hakijoille ei-vastausta sähköpostitse, ghostauksesta puhumattakaan.
– Soitan aina ja kerron tilanteen. Meillä työnhaku ei myöskään pääty siihen, ettei tullut valituksi, vaan uusia paikkoja tulee auki jatkuvasti. Aika vähän on sellaisia hakijoita, kenelle ei löydetä mitään, vähintään tarjolla on lyhyttä keikkatyötä. Vaikka suurin osa paikoista on tietysti täysi-ikäisille, kesätyöpaikkoja on nuoremmillekin.

 

Poissaolot, tauot, palkka ja lisät

Kun hakuprosessissa päästään työsopimuksen tekemiseen, Paananen käy kaikki kohdat huolella hakijan kanssa läpi. Mukaan voi tarvittaessa ottaa tutun aikuisen tai sopimus voidaan lähettää hakijalle etukäteen sähköpostitse, jolloin siihen ehtii tutustua rauhassa etukäteen.
– Nuorten kanssa pitää käydä tarkasti läpi, mitä tarkoittaa työehtosopimuksen mukainen palkka ja mitä lisiä on mahdollista saada. Käyn myös läpi, mitä tarkoittaa työskentely henkilöstöpalveluyrityksen kautta. Edelleen liikkuu legendoja siitä, että henkilöstöpalveluyritys ottaisi osan palkasta. Näinhän se ei ole, vaan työntekijä saa palkkansa aivan kuten muutkin työntekijät.

Paananen käy erityisen huolellisesti läpi poissaoloasiat – minne, miten ja miksi poissaolot ilmoitetaan ja ettei töistä voi olla pois noin vaan.

Ammattilaisten käsissä kaikki työsuhdeasiat hoituvat ammattimaisesti.
– Meillä voi luottaa siihen, että esimerkiksi tes-korotukset ja erilaiset lisät palkassa menevät oikein. Pienissä yrityksissä näiden suhteen ei aina välttämättä olla ajan tasalla. Pidämme myös huolen, että asiakasyrityksessä ollaan tietoisia nuoriin työntekijöihin liittyvästä lainsäädännöstä, kuten työajoista, Paananen sanoo.
– Koska rekrytointi on ydintekemistämme, meillä on sekä osaamista että aikaa käydä kaikki vaiheet huolella läpi, toisin kuin oman toimen ohessa rekrytoivilla.