Osaaminen näkyviin -logo

#OsaaminenNäkyviin – Ei kukaan osaajana synny

Jokainen on ollut työuransa alussa ja tämän tietää myös rekrytoija. Jos työkokemusta ei ole, kannattaa kertoa itsestään kaikkea muuta mahdollista.

PolarPro Henkilöstöratkaisujen Key Account Manager Jyrki Maskonen etsii tekijöitä logistiikan alan asiakasyrityksille. Alalla kaivataan monenlaista osaamista ja Maskonen rekrytoi vuokratyöhön esimerkiksi trukkikuskeja, työnjohtajia ja varastotyöntekijöitä. Maskosella itsellään on pitkä kokemus logistiikka-alalta. Se auttaa löytämään oikeanlaisen tyypin oikeaan paikkaan.
– Kyse ei ole pelkästään osaamisesta, vaan tärkeä osa työtä on tunnistaa asiakasyrityksen henki. Millaisia tyyppejä siellä on ja millaiset tavat toimia? Tietyt taidot näkee kyllä papereista, mutta yritykset tuntemalla löytyy sopivin henkilö juuri kyseiseen paikkaan.

Jyrki Maskonen

Jyrki Maskonen

Ansioluetteloon muutakin kuin työkokemusta

Monesti töitä etsivällä nuorella ei ole aiempaa työkokemusta, jota ansioluetteloon listaisi. Jyrki Maskonen ei näe sitä ongelmana, sillä kaikesta muustakin tekemisestä voi saada selville, minkälainen hakija on kyseessä. Oletko harrastanut joukkueurheilua? Ymmärrät siis tiimityöskentelyn perusasiat ja sen, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta toimeen pitää tulla. Oletko ohjannut kerhoa? Haluat ja kykenet siis jalostamaan omaa tietotaitoasi muille ja vielä nautit siitä. Olitko tuutorina tai oppilaskunnassa koulussa? Olet siis aktiivinen ja valmis tekemään enemmän kuin mitä on pakko. Bonuksena nuori hakija yleensä rentoutuu ja syttyy haastattelussa, kun puhe tulee itselle tärkeistä asioista. Maskonen kuitenkin korostaa, että hakemuksessa pitää kertoa itsestään asioita, mistä rekrytoija pystyy päättelemään näitä taitoja.
– Parempi on kertoa itsestään hakemuksessa liikaa kuin liian vähän. Sama pätee myös kokeneempien hakijoiden ansioluetteloihin, kaikki käytetyt järjestelmät ja koneet on hyvä kertoa, sillä vaikka juuri haettu paikka ei osuisi kohdalle, työpaikkoja avautuu koko ajan lisää, Maskonen vinkkaa.

Toisinaan osaamisesta ei voi joustaa, toisinaan taas voi

Tietysti on sellaista osaamista, mitä ei voi asenteella tai muilla ominaisuuksilla korvata. Jos asiakas tarvitsee mahdollisimman pian vastapainotrukin kuljettajaa eikä perehdyttäjää ole saatavilla, selvää on, että tehtävään voidaan valita vain sellainen, joka osaa trukkia ajaa. On kuitenkin paljon tehtäviä, joista voi logistiikkapuolella aloittaa ilman työkokemusta. Lisäksi hakemuksella kannattaa vastata työpaikkailmoituksessa kerrottuun kuvaukseen tehtävästä. Jos etsitään varastotyöntekijää yövuoroon, kannattaa kertoa, jos yövuorot sopivat omaan elämänrytmiin hyvin.

Kaikki eivät myöskään halua hyödyntää aiempaa osaamistaan vaan nimenomaan vaihtaa alaa tai työtehtäviä. Maskonen on esimerkiksi yrittänyt tarjota tekniikkaa taitavalle sitä vastaavaa työtehtävää, mutta työntekijä nimenomaan viihtyi varastotyössä ja halusi hyödyntää teknisiä taitojaan vain vapaa-ajalla. Maskonen pitää työssään juuri siitä, että ihmisille löytyy omien toiveiden ja luontaisten vahvuuksien mukainen paikka – sekä tietysti asiakasyritykseen heille sopiva, hyvä tyyppi.

Vuokratyössä monia mahdollisuuksia

Henkilöstöpalvelualaa riivaa edelleenkin tietyt kliseet vuokratyön satunaisuudesta ja työntekijöiden pompottelusta yrityksestä toiseen.
– Työpaikka vuokratyöyrityksessä on yhtä hyvä työpaikka kuin muuallakin. Jos tulee meille kerääjäksi, mutta haluaa myöhemmin uusia haasteita joko samalla tai eri asiakkaalla, yritämme löytää sopivia tehtäviä. Yhtä lailla voi myös siirtyä myöhemmin asiakasyrityksen palkkalistoille, Maskonen sanoo.
– Toiset ihmiset toivovat pääsevänsä työskentelemään eri yrityksissä ja sekin pyritään järjestämään. Lähtökohtaisesti kuitenkin aikaa kunkin yrityksen erilaisiin tapoihin, käytäntöihin ja järjestelmiin perehtymisiin menee sen verran, että laadukasta työtä ei pysty ensimmäisinä päivinä vielä tekemään.

 

Teksti Leena Vänni

#OsaaminenNäkyviin -tapahtumaviikkojen tavoitteena on auttaa ihmisiä huomaamaan osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi. Lue lisää https://www.sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin/