Kauppa on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka

Kaupan alan vuokratyöhön pääsee ilman aiempaa kokemusta. VARA-AVUn toimitusjohtaja Petri Hasu kehuu nuoria työntekijöitä hyvästä palveluasenteesta ja asioiden nopeasta omaksumisesta.

VARA-APU toimii työvoimavuokrauksessa päivittäistavarakaupan toimialalla. Työntekijöistä noin 40 prosenttia on alle 25-vuotiaita. Vuosittain VARA-AVUssa aloittaa noin 900 uutta työntekijää, mutta vastaavasti suurin piirtein yhtä moni myös lopettaa ja siirtyy muihin töihin esimerkiksi alalle, jota on opiskellut.

– Kaupan ala on monelle opiskelijalle hyvä ponnahduslauta työelämään. Alalta saa hyvät valmiudet ja arvokasta kokemusta työelämästä, Petri Hasu toteaa.

Aiemmin VARA-AVUn listoille ei päässyt, jos jonkinlaista työkokemusta ei ollut valmiiksi. Nyt kaupan alalla on työvoimapula ja VARA-AVUnkin työntekijöistä monet ovat ensimmäisessä työpaikassaan.

– Omilta työntekijöiltämme edellytämme 18 vuoden ikää, iloista mieltä, hyvää työmoraalia ja asiakaspalveluasennetta. Kesätöitä voivat hakea myös alle 18-vuotiaat. Räätälöimme jokaiselle työntekijällemme sopivan perehdytyskoulutuksen. Kaupan alalla työhön on helppo päästä kiinni ja omasta kiinnostuksesta riippuen saa opiskella eri osastoja, kuten kassatyöskentelyä ja palvelulinjastoa.

Petri Hasu

Petri Hasu

 

Palvelualttius lisääntynyt

Nuoret eivät tietenkään ole yksi yhtenäinen joukko, mutta pyydettäessä Hasu nimeää pari pidemmän ajan huomiota nuorten työntekijöiden suhteen.

– Nuorista monet ovat palvelualttiita ja avoimia. Hyvät tietotekniikan taidot auttavat omaksumaan nopeasti kassatyöskentelyssä vaadittavat monet asiat. Kassatyöskentely ei nykyään ole enää yksinkertaista, vaan siinä on paljon opittavia asioita veikkauskupongeista matkalippujen lataamiseen.

Kaupassa työskennellessä kehittyvät ainakin vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaidot, joista on hyötyä monessa muussakin työssä.

Töitä niin paljon kuin jaksaa tehdä

Korona lisäsi kysyntää kaupan alan vuokratyölle, kun sairastumisien ja karanteenien myötä äkillinen työvoiman tarve kasvoi.

– Viimeisen vuoden ajan töitä on ollut niin paljon kuin jaksaa tehdä, työvoimapula on jo tätä päivää kaupan alalla, Hasu muistuttaa.

 

Nuorten osaamisen päivä on 15.7. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Vuokratyö on monen nuoren ensimmäinen työpaikka. Henkilöstöpalvelualan työntekijöistä lähes puolet on alle 25-vuotiaita ja ala toimii monelle nuorelle porttina työelämään.