Kun työelämän muutosagentti onkin virus

Viime vuosina on ehkä jo kyllästymiseen saakka puhuttu työelämän murroksesta, jonka ajureina ovat milloin automaatio, digitalisaatio tai robotiikka, milloin keinoäly tai joku muu teknologinen muutos tai innovaatio. Kauhuskenaarioissa on peloteltu automaation ja robotiikan aiheuttamalla massatyöttömyydellä.

Kukapa olisi osannut ennakoida, että muutos onkin hengenvaarallinen virusepidemia, joka halvaannuttaa talouden ja lisää työttömyyttä ja mikä pahinta, sairastuttaa jopa satoja tuhansia ihmisiä ja kylvää kuolemaa.

Tärkeintä on ihminen

Viimeiset viikot ovat olleet ensisijaisesti asiakkailla työskentelevän ja oman henkilöstömme terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimista. Kaikki, joiden on ollut mahdollista siirtyä etätyöhön, ovat sen tehneet ja tapaamiset on muutettu toteutettaviksi virtuaalisesti, olipa kyse asiakkaista, työnhakijoista tai valmennuksista ja koulutuksista.

Ennakkoon mietityt liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelmat ovat kriisitilanteessa osoittautuneet korvaamattomiksi – lyhyessä ajassa olemme onnistuneet varmistamaan, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme ja hakijoitamme mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti poikkeustilanteesta huolimatta.

Nyt jos koskaan työmarkkinat tarvitsevat monipuolisia resursointiratkaisuja

Vaikka uutisotsikot juuri nyt ovat lomautuksissa ja irtisanomisissa, osaamista tarvitaan edelleen – nyt sitä tosin myös siirretään sinne, missä tarve on akuutein ja missä koronaepidemia on aiheuttanut kysyntäpiikkejä.

Henkilöstöpalvelualan yksi tehtävä on juuri tarjota joustavia työvoimaratkaisuja, ja tässä toimialamme lunastaa lupauksensa innovatiivisista ratkaisuista ja nopeasta mukautumisesta yllättävään tilanteeseen.

Jonain päivänä, toivottavasti nopeasti, korona on selätetty ja edessä on uudelleenrakentaminen ja kasvu. Ehkä tämän kriisin tehtävä on myös opettaa meille jokaiselle, miten arvokasta kaikki työ on ja miten merkityksellistä sadoissa eri ammateissa vaadittava osaaminen ja erityistaidot meidän hyvinvointiyhteiskunnallemme ovat.

Toimialamme tärkeä tehtävä jatkossakin on tunnistaa osaamista ja saada sitä mahdollisimman nopeasti tarjolle sinne, missä kysyntä on suurin.

Matti Kariola
ManpowerGroupin toimitusjohtaja ja Henkilöstöpalveluyritysten liiton hallituksen puheenjohtaja vuonna 2020