Suomen syntyvyys on matalaa ja eläköityminen nopeaa. Työntekijöistä on huutava pula. Joillain aloilla on normaali tilanne palkata työntekijät Suomen ulkopuolelta.
Work In Finland, viranomaiset, kauppakamari, oppilaitokset ja monet muut tekevät hyvää työtä kansainvälisen rekrytoinnin helpottamiseksi. Yritysten johto on myös sitoutunut väistämättömään kehitykseen. Kaikkihan on hyvin… vai onko?
Käytännöt haastavat
Kv-työvoimasta on puhuttu kauan, mutta konkretiaa puuttuu. Kuntien kyky vastaanottaa ja kotouttaa ulkomailta saapuvia työntekijöitä on rajallinen ja vaihtelee kunnittain. Asuntoja ei ole ja kv-palveluita alkaa ja päättyy hankesyklin mukaisesti. Suomeen muuttanut, asunnon löytänyt ja pankkitilin avannut henkilö on saanut avun silti todennäköisimmin rekrytointiyrityksen kautta. Relokaatiopalvelut on tuotteistettu yrityksille hankittavaksi palveluksi. Eikä toki unohdeta maahanmuuttokoordinaattoreiden työtä. Asettuminenkin lopulta järjestyy.
Työpaikalle saapuva ulkomaalainen aloittaa työt nopeasti Suomeen saapumisen jälkeen. Esihenkilö ottaa hänet vastaan ja laittaa hommat käyntiin. Mitä on tehty ennen sitä? Onko työyhteisöä valmisteltu vastaanottamaan kaukaa saapuvaa uutta yhteisön jäsentä? Sehän on aika jännittävää, kun kohtaamisia kirkonkylällä ei ole aiemmin ollut. Usein työntekijät saapuvat maakuntien reuna-alueille, joissa ei ole työvoimaa saatavilla. Onko kohtaamisia järjestetty esimerkiksi verkon yli jo ennen Suomeen saapumista? Onko esihenkilöillä saatavilla tietoa valtahierarkiasta ja toimintamalleista kotimaassa? Onko osaamista, miten maahanmuuttajaa ja työyhteisöä tulee johtaa? Paljon kysymyksiä. Usein vastaus on: ei.
Apua oppilaitoksista
Useat oppilaitokset kuten myös Sedu Education Oy tarjoaa palvelua rekrytoinnin ja oppisopimuksen tueksi. Koulutusten ja konsultoinnin kautta pystytään purkamaan epäluuloja ja auttamaan työntekijän nopeassa integroitumisessa. Näillä autetaan yrityksiä ja työntekijöitä yhdessä. Kaikkia, niin suomalaisia kuin tulevia Suomen kansalaisia. Ajatellaan pitkällä tähtäimellä ja yritetään varmistaa pysyvyys. Tehdään enemmän konkreettisia asioita, ne vievät aina eteenpäin.
Joona Aro, toimitusjohtaja
Sedu Education Oy
sedu.fi
Katso video Vieraskielisten oppisopimus ja siihen tarjottavat tukipalvelut