Työtä vai työttömyyttä?

Suomi oli neljä vuotta sitten poikkeuksellisen vakavissa talous-, työttömyys- ja velkaongelmissa.

Nyt tilanne on aivan toinen.

Tällä vaalikaudella noin 140 000 suomalaista on jo saanut töitä. Myös yhä useampi nuori ja pitkäaikaistyötön on työllistynyt ja saanut valoisamman näkymän tulevaisuuteen.

Eduskuntavaaleissa päätetään, jatkuuko myönteinen kehitys. Tärkein tavoite tuleville vuosille on 100 000 uutta työpaikkaa – koko maahan.

Kun tässä onnistutaan, pystytään tukemaan pienituloisimpia lapsiperheitä, nostamaan takuueläkettä, lisäämään opettajia ammatilliseen koulutukseen ja turvaamaan poliisi joka kuntaan.

Seuraavalla vaalikaudella on edelleen parannettava työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Tärkeää on työpaikoilla tapahtuvan paikallisen sopimisen lisääminen.

Perusturvaa on uudistettava niin, että se on nykyistä tuntuvasti yksinkertaisempi, kannustaa aina työntekoon ja huomioi paremmin ihmisten erilaiset elämäntilanteet.

Esimerkiksi pätkä- ja silpputyöläisille, yksinyrittäjille ja itsensä työllistäville on saatava turvatumpi toimeentulo.

Myös koulutukseen ja osaamiseen on lisättävä voimavaroja.

Esitämme pienten lasten koulua, jokaiselle nuorelle vähintään toisen asteen tutkintoa ja nopeaa muunto- ja täydennyskoulutusta, jolla voidaan helpottaa osaajapulasta kärsivien maakuntien tilannetta. Koulutuksen tasa-arvosta on pidettävä huolta.

Myös veropolitiikalla vaikutetaan työllisyyteen. Maltilliset tuloveronalennukset tulee kohdentaa pieni- ja keskituloisille sekä eläkeläisille. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä parantavaa yrittäjävähennystä on puolestaan korotettava.

Suomalaiset ovat vaaliuurnilla huhtikuussa paljon vartijoina. Nyt jos koskaan kannattaa kuunnella puolueiden ja ehdokkaiden näkemyksiä – ja äänestää viisaasti.

Antti Kaikkonen
Kirjoittaja on tuusulalainen kansanedustaja

 

Katse yli vaalien on sarja blogitekstejä, jotka käsittelevät HPL:lle tärkeitä vaaliteemoja, kuten työn tekemisen kannattavuutta, työllisyyspalvelujen tehokkuutta, työelämäkoulutusta, ulkomaalaisia työntekijöitä sekä monimuotoisia työsuhteita.