Osaajapulaa ratkaistaan luovuudella

Henkilöstöpalveluiden liikevaihdosta yhä enemmän syntyy henkilöstövuokrauksesta, kertoo HPL:n tuore TOP 20 liikevaihtotiedustelu 6/2018, joka sisältää myös raportin vuoden 2018 ensimmäisestä puoliskosta. 

Työllisyysasiat ovat tällä hetkellä keskiössä Suomessa ja talouden elpymisen seurauksena myös yritykset tarvitsevat uusia työntekijöitä. Ongelmana on kuitenkin osaajapula, joka koskee erityisesti vientialoja ja ICT-alaa, mutta tarvetta ammattilaisille on myös palvelualoilla.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton (HPL) uusimman liikevaihtotiedustelun mukaan alan yritysten liikevaihto on edelleen reippaassa kasvussa. Toimialojen liikevaihdoissa teollisuuden osuus on kasvanut parissa vuodessa 16 prosentista 23 prosenttiin. Myös kauppa ja ICT ovat kasvattaneet hieman osuuttaan.

Kilpailun huippuvuosi

Aalto Henkilöstöpalveluiden perustaja Jake Aallon mukaan henkilöstöpalvelualan yritykset joutuvat kilpailemaan hyvistä työntekijöistä, sillä pula työntekijöistä, joilla on kokemusta ja ammattitaitoa, on kova.

”Vaikeassa tilanteessa keksitään uusia, luovia ratkaisuja, joiden avulla pystytään löytämään työntekijät ja työnantajat. Potentiaalia on kuitenkin paljon. Yrityksille tarjotaan esimerkiksi kansainvälistä työvoimaa. Toki tässä kohdataan myös haasteita osittain turhien ennakkoluulojen ja vanhojen asenteiden jäykkyyden edessä”, Aalto toteaa.

Kansainvälisiä työntekijöitä autetaan Suomeen sopeutumisessa esimerkiksi auttamalla asunnon löytämisessä sekä muussa kotoutumisessa. Yritykset ovat myös valmiita panostamaan esimerkiksi koulutukseen saadakseen hyviä työntekijöitä.

”Monet asiakasyritykset ovat valmiita kouluttamaan työntekijöitä itse, ja henkilöille tarjotaan urapolkua 10 – 15 vuoden aikajänteellä. Monissa yrityksissä on käytössä jatkuvan kehityksen Lean-ajattelu. Henkilöstö on mukana kehittämässä joka päivä työtehtäviä paremmiksi ja tehokkaammiksi. Tämä sitouttaa työntekijöitä kehittämään yhdessä asioita johdon kanssa”, hän toteaa.

Yritykset kilpailevat osaajista myös palkoilla ja luontaisedulla. Aallon mukaan nykyään myös yritysmielikuvalla on suuri painoarvo työpaikkaa valittaessa. Tähän liittyy esimerkiksi ammattimaisesti hoidetut rekrytointiprosessit, joissa työnkuvaukset ovat tarkkoja ja asiantuntevia.

”Suuri merkitys on myös motivaatiotekijöillä. Työntekijöitä houkutellaan parhaiten mielenkiintoisilla työnkuvilla ja mahdollisuudella vaikuttaa työnkuvaansa ja kehittää itseänsä. Toki myös taloudelliset kannustimet, joustavuus, työn itsenäisyys ja merkityksellisyys ovat seikkoja, joilla työntekijöistä kilpaillaan”, hän sanoo.

Odotettavissa maltillista kasvua

Henkilöstöpalveluiden kasvu on ollut viime vuosina nopeaa. Kesäkuun tiedustelussa liikevaihdon ennustetaan kasvavan tammi-kesäkuussa 8 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Juuri julkaistussa liikevaihtotiedustelussa on alan TOP 20 yritysten kesäkuun 2018 luvut. Lisäksi tiedustelussa on laajempi raportti vuoden ensimmäisestä puoliskosta.

  • Lue TOP 20 liikevaihtotiedustelu 6/2018 (pdf)

Henkilöstöpalveluyritysten liitto (HPL) julkaisee kuukausittain henkilöstöpalvelualan TOP 20 liikevaihtotiedustelua, jota varten lukuja on kysytty alan 20 suurimmalta yritykseltä.

Lisätietoja:

HPL toimitusjohtaja Merru Tuliara
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara