Työmarkkinoilla ja taloudessa tapahtuneet muutokset ovat tuoneet uusia haasteita, joihin nykyinen lainsäädäntö eivätkä nykyisenkaltaiset TE-palvelut kykene vastaamaan.
Kilpailu tuottaa parempia kasvupalveluita
Lakiehdotuksen lähtökohtana on tuottaa maakuntien kasvupalvelut taloudellisin ehdoin järjestäjä-tuottajamallin mukaisesti niin, ettei kilpailu vääristy. Ehdotuksen mukaan maakunta vastaa itse palvelujen tuottamisesta vain silloin, kun markkinoilta ei löydy sopivia palveluntuottajia tai kyse on tehtävistä, joita ei voi viedä markkinoille. Lisäksi julkiset toimijat voivat toimia kasvupalveluiden tuottajina vain yhtiömuodossa.
”Markkinoiden avaamisella kilpailulle ja yksityiskohtaisen sääntelyn purkamisella asiakkaat saavat omaan tilanteeseensa sopivia palveluita. Tämä edesauttaa työllistymistä ja sitä kautta syntyy säästöjä. Lisäksi kilpailun lisääntyminen pakottaa toimijat parantamaan palveluitaan sekä kehittämään uusia tapoja parantaa työllisyyttä”, HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara selittää.
Yhteistyö koituu kaikkien eduksi
Toimijoiden välinen yhteistyö on avainasemassa, jotta palvelut saadaan järjestettyä järkevästi ja kustannustehokkaasti.
”Mielestämme on tärkeää, että yhteistyö toimii niin julkisten toimijoiden kuin yksityisten palveluntuottajien kesken, mutta myös maakuntien välillä. Esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta maakuntien välillä on saatava parannettua. Lisäksi tulisi huolehtia, että valtakunnan tasolla kasvupalveluista on kokonaisnäkemys ja että ohjaukseen sekä valvontaan on riittävät keinot”, Tuliara painottaa.
Kasvupalveluiden järjestämiseen oltava riittävästi resursseja
Lähtökohtaisesti on hyvä, että maakunnalla on harkintavaltaa, miten kasvupalvelut maakunnassa järjestetään ja rahoitetaan.
”Maakuntien tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, ettei markkinoita pilkota liian pieniksi, jolloin erilaiset skaalaedut ja palveluinnovaatiot voivat jäädä syntymättä. Ilman korvamerkittyä rahaa on myös olemassa riski, että kasvupalveluihin ei ohjata riittävästi varoja, jolloin työttömyyden hoito kärsii. Työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat pitäisi saada kohtaamaan nykyistä nopeammin. Tämä ei onnistu, ellei työttömyyden hoitoon satsata riittävästi”, Tuliara muistuttaa.
Lisätietoja:
Merru Tuliara, toimitusjohtaja
Henkilöstöpalveluyritysten Liitto (HPL)
p. 040 562 6466
merru.tuliara@hpl.fi
@MerruTuliara