KORJATTU: Henkilöstöpalvelualan korkeasuhdanne jatkuu

HPL:n liikevaihtotiedustelun (2/2019) mukaan henkilöstöpalveluiden liikevaihto lisääntyi 8 prosenttia.

Ennusteiden mukaan talouden kasvu hidastuu, mutta EK:n suhdannebarometrissä henkilöstöpalveluiden korkeasuhdanne jatkuu. Henkilöstöpalvelut ovat vasta siirtymässä nousuvaiheesta korkeasuhdanteeseen.

Työvoiman kysyntä on viime vuosina parantunut, työttömyys laskenut ja monilla aloilla puhutaan jo työvoimapulasta.

”Vaikka työllisyysasteen nouseminen hiipuisi, joillakin aloilla kärsitään silti työvoimapulasta. Työ ja tekijät eivät kohtaa, koska tarvittavaa osaamista ei löydy. Jotain pitäisi tehdä ja suhteellisen nopeasti, sillä itsestään työllisyysaste ei nouse eikä kohtaanto-ongelma ratkea”, sanoo HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Hänen mukaansa työllisyysasteen nostamiseen ei ole yhtä ainoaa ratkaisua, vaan palapeli täytyy koota useammasta palasesta.

”Tulevassa hallitusohjelmassa on välttämätöntä, että työllisyysasteen nostamisen keinovalikoima on runsas ja tehokas. Sieltä täytyy löytyä panostukset mm. työelämälähtöisiin lyhytkoulutuksiin, osaamisen kehittämiseen ja työllisyyspalveluihin. Työn vastaanottamisen kannustinloukkuja on vähennettävä ja ymmärrettävä, että kaikki työn tekeminen on arvokasta. Olisi hienoa, että myös saatavuusharkinnasta luovuttaisiin ja löydettäisiin keinoja työperäisen maahanmuuton lisäämiseen, sillä ilman sitä yritykset eivät löydä riittävästi osaavaa työvoimaa”, Tuliara painottaa.

Henkilöstövuokrauksessa reilu kasvu

Henkilöstövuokrauksen liikevaihto kasvoi helmikuussa 9 prosenttia, kun tammikuussa kasvua kertyi 7 prosenttia. Sen sijaan rekrytointipalveluiden helmikuu jäi tammikuuta heikommaksi, sillä liikevaihtoa kertyi 10 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2018.

Henkilöstöpalveluyritysten liitto (HPL) julkaisee kuukausittain henkilöstöpalvelualan TOP 20 liikevaihtotiedustelua, jota varten lukuja on kysytty alan 20 suurimmalta yritykseltä.

Lisätietoja:

Merru Tuliara
toimitusjohtaja, HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara

Uutista editoitu 17.4. Alan liikevaihto kasvoi helmikuussa 8 prosenttia, ei 19 prosenttia, kuten alkuperäisessä uutisessa. Henkilöstövuokrauksen liikevaihto kasvoi 9 prosenttia, ei 21 prosenttia, kuten alkuperäisessä uutisessa.  Luvut on korjattu myös uutisessa olevaan TOP 20 raporttiin (pdf).