Henkilöstöalan yritykset odottavat seuraavalta hallitukselta ratkaisuja osaajapulaan

Henkilöstöala ratkaisisi osaajapulaa työhön johtavalla maahanmuutolla, huomioimalla työelämän tarpeet koulutuspolitiikassa sekä lisäämällä yhteistyötä sekä julkisen ja yksityisen työnvälityksen että julkisen työnvälityksen toimijoiden kesken. Lisäksi ala pitää tärkeänä, että työn tekeminen on aina kannattavaa.

Osaajapulaan ratkaisujen löytyminen on tärkeää niin yhteiskunnalle, yrityksille kuin yksilöille. Henkilöstöala, jonka toimialana on työllistäminen ja joka edustaa Suomessa yksityistä työnvälitystä, on tärkeässä roolissa, kun osaajapulan haasteita ratkotaan. Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n Vanajanlinnassa 10.11. pidetyn liittokokouksen yhteydessä vahvistettiin alan tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle.

Seuraavan hallituksen pitää huolehtia, että kansainväliseen rekrytointiin liittyvien lupa- ja muiden asioiden käsittelynopeutta ja sujuvuutta edelleen edistetään. Julkisen sektorin tulee kehittää ja tarjota koulutusta, jotka tukevat erityisesti pk-yrityksiä vastaanottamaan ulkomaista työvoimaa.

Pitovoiman varmistamiseksi on lisättävä englanninkielisiä kouluja, päiväkoteja ja muita palveluita sekä kohtuullistettava toimeentuloedellytyksen tulorajaa, jotta ulkomaiset työntekijät voivat tuoda perheensä Suomeen.

Koulutuksen oltava lähellä työelämää

Seuraavan hallituksen tulee koulutuspolitiikallaan tukea työelämän tarpeita palvelevien työvoimakoulutusten ja erilaisten lyhytkoulutusten kehittämistä yhteistyössä yritysten kanssa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää maahanmuuttajien sekä työn tai opiskelujen vuoksi Suomeen tulevien koulutustarpeisiin ja kielikoulutukseen.

Työmarkkinatietoa osaamistarpeista pitäisi kerätä nykyistä paremmin ennakoinnin tueksi.

Lisäksi yhteistyöhön julkisen ja yksityisen työnvälityksen välillä sekä julkisen työnvälityksen toimijoiden kesken tulee kannustaa.

– Mikään taho ei yksin pysty ratkaisemaan osaajapulaa ja kohtaanto-ongelmaa. Sekä julkisen että yksityisen työnvälityksen toimijoilla on omat vahvuutensa, ja niitä yhdessä hyödyntämällä löydetään parhaita ratkaisuja. Siksi yhteistyötä TE-toimistojen, kuntien työllisyyspalveluiden ja henkilöstöalan välillä pitää lisätä, HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara muistuttaa.

Tavoitteemme seuraavalle hallituskaudelle löytyvät kokonaisuudessaan täältä >>

Uusi nimi käyttöön keväällä

HPL:n liittokokouksessa päätettiin vaihtaa liiton nimi Henkilöstöala HELA ry:ksi. Uusi nimi on lyhyempi ja siten helpompi käytössä. Nimi otetaan käyttöön helmikuussa 2023.

HPL:n puheenjohtajana jatkaa StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja Anu Ahokas

Liittokokouksessa valittiin liiton hallitus vuodelle 2023. Puheenjohtajana jatkaa StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja Anu Ahokas. Varapuheenjohtajana jatkaa Bolt.Worksin yksi perustajista, yrityskulttuuri- ja kehitysjohtaja Timo Hakkarainen.

Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin:

Heidi Alariesto, toimitusjohtaja, Arctic Career
Harri Apell, toimitusjohtaja, ATA-Henkilöstöpalvelut
Laura Christie, toimitusjohtaja, Academic Work Finland
Niklas Huotari, toimitusjohtaja, aTalent Recruiting
Jukka Illi, toimitusjohtaja, Biisoni Group
Matti Kariola, toimitusjohtaja, ManpowerGroup
Heikki Lamminpää, toimitusjohtaja, Folka
Marita Paajaste, henkilöstöjohtaja, Barona

Lisätietoja: HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara, puh. 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi

Kuvassa vastavalitut hallituksen jäsenet:
Heidi Alariesto, Niklas Huotari, Jukka Illi, Anu Ahokas, Timo Hakkarainen, Matti Kariola ja Marita Paajaste

Kuvasta puuttuvat Laura Christie, Harri Apell ja Heikki Lamminpää