TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyi vuoden alussa valtiolta kunnille. Muutos, organisoituminen ja uudistukset vievät aikaa. Samaan aikaan työttömien määrä on kasvanut ja työnhakijat ja työnantajat tarvitsevat työllisyyttä edistäviä palveluita.
Työnhakijoiden palvelut ovat keskeisiä elinvoiman tukemisessa niin kasvukausina kuin taantumissa, ja niihin panostaminen on aina ollut kannattavaa. Talouden elpyessä osaavasta työvoimasta on usein jo pulaa.
Vaikuttavat palvelut ehkäisevät työttömyyden pitkittymistä ja kasvua sekä vähentävät palveluvelkaa. Osaltaan ne kehittävät myös työnhakijoiden työnhakutaitoja ja tietämystä työmarkkinoista sekä ylläpitävät toimintakykyä ja osallisuutta. Palvelut edistävät työllistymistä nopeasti ja pidemmällä tähtäimellä, kun työmarkkinat alkavat taas vetää.
Palvelukehitystä paikallisesti ja yli rajojen
Uudistuksessa tavoitellaan entistä tehokkaampia keinoja edistää työllistymistä. Työllisyyspalvelut ovat käytännössä asiantuntijapalveluita kaikille kuntalaisille – yrittäjille, työnantajille, työntekijöille sekä työtä etsiville ja tuleville osaajille. Kuntien tavoitteena on vahvistaa elinvoimaa ja palvelujen vaikuttavuutta edistämällä kestävää työllistymistä, varmistamalla työvoiman saatavuutta sekä vahvistamalla alueellista veto- ja pitovoimaa.
Kuntalaiset kokevat tärkeinä myös naapurikunnista löytyvät palvelut ja työmahdollisuudet. Osaajat liikkuvat ja monipaikkainen työ on yleistynyt. Työmarkkinat eivät rajoitu vain paikallisesti, vaan ne ovat alueellisia, valtakunnallisia ja jopa globaaleja. Palvelureformiakaan ei tehdä pelkästään paikallisesti. Tavoite on edelleen yhteinen – vaikuttavat palvelut, jotka vastaavat asiakkaiden palvelutarpeita.
Palveluista kannattaa jatkaa myös laajempaa keskustelua ja luoda yhteisiä suuntaviivoja takaamaan tuottavuutta ja tehokkuutta yhteisen palvelukehityksen ja hankintojen kautta. Paikallisuutta huomioiden, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti kokonaisvaltaisia työmarkkinoita ymmärtäen.
Työllistyminen ei tapahdu tyhjiössä
Työuran kaarella on erilaisia tilanteita, työllistymisen esteitä ja edellytyksiä, joita pyritään kampittamaan ja vahvistamaan muun muassa uusien työllisyyspalveluiden avulla. Tuhansien ihmisten työllistyminen on pelissä. Samanaikaisesti tarvitsemme yrittämisen ja työnantajaksi ryhtymisen edellytyksiä, työpaikkoja sekä työelämän vastaanottavuuden vahvistamista, jotta maahan muuttaneen, yli 55-vuotiaan, nuoren tai täsmätyökykyisen työnhakijan on mahdollista löytää sopiva työ.
Lainsäädäntö ohjaa yhä tiukasti työvoimaviranomaisten toimintaa, mikä voi rajoittaa asiakaspalvelun keskittymistä työllisyyden edistämiseen. Kaikkea ei myöskään kannata tai pysty tekemään yksin. Kun työllistyjän tuen tarve syvenee, vaikutuksia syntyy parhaiten yhteistyössä.
Spring House on tuottanut työvoimapalveluita yli 20 vuotta. Me olemme täällä juuri sitä varten – työllistämisen valmennuksen, ohjauksen ja koulutuksen ammattilaisina. Räätälöimme valmennuksen asiakkaan tarpeiden mukaan ja tuemme myös työnantajia ja heidän tiimejään, jotta työllistyminen on kestävää. Yhteinen tavoitteemme on onnistua, kehittyä uudistuksessa ja edistää työllisyyttä.
Minna Lindholm-Lähde
Kirjoittaja on Spring House Oy:n toimitusjohtaja. Spring House on StaffPoint-konsernin valmennus- ja koulutusyritys, 040 512 3327, minna.lindholm-lahde@springhouse.fi