Bisnestä keltaisilla sivuilla

Kun perustimme Businessliken 27 vuotta sitten, vain muutama vuosi HPL:n jälkeen, ala oli hyvin erilainen kuin nyt.

Saa tehdä todellisen aikamatkan miettiessään kuinka erilainen toimintaympäristö ilman tietotekniikkaa, nettiä ja somea olikaan! Yritykset markkinoivat ja asiakkaat etsivät palveluja Helsingin Seudun Puhelinyhdistyksen, HPY:n, keltaisilla sivuilla. Toimeksiannot lähetettiin ja vahvistettiin faxilla ja puhelin ei todellakaan kulkenut käsilaukussa. Alan arvostus ei ollut kummoinen ja henkilöstövuokraus tarkoitti lähinnä pikkukeikkoja ja ad hoc- tilanteisiin reagoimista. Silloin se tuntui kuitenkin ihan mielekkäältä työtekemisympäristöltä!

Näiden vuosikymmenten aikana olemme kokeneet talouden lamat ja nousukaudet, moneen kertaan. Alana ja yrityksinä olemme kehittyneet kotikutoisista tekijöistä kovan luokan ammattilaisiksi ja kansainvälisten kilpailijoiden tulo markkinoille on vahvistanut kehitystä entisestään.

Alamme yritysten uskottavuus suomalaisessa työmarkkinakentässä on kasvanut merkittävästi. Kilpailu ja kansainvälistyminen on haastanut löytämään yhä parempia tapoja ratkoa rekrytoinnin, työllistymisen ja työllistämisen pullonkauloja. Ylpeänä voin sanoa, että alamme on tänä päivänä merkittävä työllistäjä Suomessa ja arvostettu yhteistyökumppani työvoimaa tarvitseville yrityksille. HPL:n toiminnalla on ollut todella tärkeä rooli tässä kehityksessä ja pienelle yritykselle sen tuki on ollut korvaamaton.

Työvoiman vuokraus oli luvanvarainen elinkeino

Businesslike lähti heti alusta alkaen mukaan HPL:n toimintaan. Aloittavalle yritykselle oli tärkeää profiloitua toimijana, joka noudattaa alan parhaita käytäntöjä, lakeja ja pykäliä ja saa neuvoja alansa parhailta asiantuntijoilta. Alkuvuosina toimialamme yritykset harjoittivat vain henkilöstövuokrausta, ja sitäkin ainoastaan työministeriön luvalla; työvoiman vuokraus oli luvanvarainen elinkeino.  Työvoiman välitys oli tiukasti työvoimahallinnon hyppysissä.  Sekin tuntuu todella kummalliselta tämän päivän perspektiivistä. Yhteistyö työvoimaviranomaisten kanssa ei ollut alkuunkaan jouhevaa. Toisin on nyt, sillä meillä on yhteinen päämäärä; saada työnhakija ja työntarjoaja kohtaamaan.

HPL:llä on tärkeä rooli henkilöstöpalvelualan arvostuksen nousun mahdollistajana. Tästä esimerkkinä vaikkapa alan yleiset sopimusehdot, auktorisointi, laadukkaan koulutuksen ja neuvontapalveluiden tarjoaminen, sekä relevantin tiedon jakaminen yhteiskuntamme päättäjille ja työelämävaikuttajille. Valtakunnalliset vuokratyöntekijätutkimukset ovat avanneet monia silmiä näkemään meidät vastuullisina ja hyvinä työnantajina, työllistäjinä sekä työelämäkehittäjinä.

Lähes kolmenkymmenen toimialavuoteni aikana on muuttunut moni asia, pääasiassa parempaan suuntaan. Silti toivon, että jotain `Keltaisten Sivujen hengestä` säilyisi tekemisessämme tulevinakin vuosina. Lämpimät sävyt kuuluvat alalle, jossa tehdään töitä ihmisten kanssa.

Onnea HPL 30 vuotta!

Paula Väänänen
Businesslike Oy Henkilöstöpalvelun toimitusjohtaja, partneri, HPL:n hallituksen monivuotinen ex-jäsen, Lissu-koiran emäntä ja tenniskenkien superuser.