Kyllä työ aina kotiolot voittaa

Leena Lauren on kokenut taloushallinnon ammattilainen ja pidetty työntekijä. Mikä hänestä tekee sitten erityisen? Se, että hän on jo 73-vuotias ja jäänyt virallisesti eläkkeelle vuonna 2011.

Leena Lauren ilmoittautui heti eläkkeelle jäätyään mukaan silloisen Opteamin (nyk. Barona) Nestori-toimintaan. Ei hänellä sinänsä ollut ajatuksia työuransa jatkamisesta, mutta yhtäkkiä hän löysikin itsensä tekemässä tuttuja taloushallinnon töitä.

Töitä hänellä on riittänyt vuosien varrella. On ollut lyhyempää ja pidempää pestiä erilaisissa paikoissa.

”Se on myönnettävä, että tällainen työ vaatii ulospäin suuntautuvaa luonnetta, lisäksi on oltava joustava. Kun ei ole ikinä pelännyt työtä, niin se on tosi mukavaa. Ennen vanhaan sitä kävi töissä, että saa rahaa, mutta nyt en tee töitä rahan vuoksi, sillä tätä voi kutsua vaikkapa harrastukseksi”, Lauren naurahtaa.

Laurenin mielestä on mukava saada lisää käyttövaraa eläkkeen lisäksi.

”Sillä ’ylimääräisellä’ rahalla voi sitten toteuttaa omia mielihalujaan, oli se jonkun tavaran osto, itsensä hemmotteleminen kylpylässä tai vaikkapa matkusteleminen. Voi myöskin välillä sitten hemmotella perikuntaansakin”, Lauren pohtii.

”Toki on muistettava, että työtä tässäkin tapauksessa mennään tekemään eli työmotivaatiota on oltava. Kaikki työt on tehtävä, mitä eteen annetaan, kuten yleensäkin työelämässä”, Lauren muistuttaa.

”Voin lämpimästi suositella vuokratyötä kaikille”

Leena Lauren on vuokratyön puolestapuhuja.

”Olen aina vastannut kyselijöille, että monen vuoden kokemuksella voin kertoa sen asian, että palkka on tullut ajallaan, se on TES:n mukainen ja pidempikestoisessa työssä kaikki lomakorvaukset ja muut on mallikkaasti hoidettu”, Lauren painottaa.

”Eikä pidä unohtaa myöskään työterveyshuoltoa”, hän muistuttaa.

Lauren suositteli henkilöstöpalveluyrityksen palveluita myös yrityksestä konkurssin vuoksi työttömäksi jääneelle nuoremmalle kollegalleen, joka työllistyi Laurenin sairauslomasijaiseksi silloisessa vuokrapestissä.

”Sittemmin olen kuullut hänen saaneen vakituisen työpaikan”, Lauren sanoi tyytyväisenä.

Miten eläkeläinen on otettu vastaan työpaikoissa?

”Ikinä en ole saanut negatiivista vastaanottoa. Useimmat eivät usko, että olen 73-vuotias. Kyllä työ aina kotiolot voittaa”, Lauren sanailee pilke silmäkulmassa.

”Vuokratöissä, etenkin lyhytaikaisissa pesteissä, on kuitenkin muistettava, miksi minut on työhön palkattu eli asiat on hoidettava tyylillä ja maltilla. Rutiineihin pystyy toki itse vaikuttamaan, mutta isompia asioita ei kannata, eikä voikaan lähteä muuttamaan”, Lauren pohtii.

Vuokratyö sopii eläkeläiselle

Ura taloushallinnon tehtävien parissa alkoi Kaapelitehtaalta, jonne hän päätyi parin Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen. Kaapelitehtaalla hän hoiti laskujen tarkastusta ja muuta reskontraa. Myöhemmin hän päätyi Nokia Engineeringin pääkassaksi ja yritysostojen ja muiden jälkeen hän eläköityi loppujen lopuksi Fujitsulta.

”Olisin saanut olla siellä 68-vuotiaaksi, mutta jäin kuitenkin eläkkeelle 65-vuotiaana”, Lauren sanoo.

Taloushallinnossa riittää erilaisia järjestelmiä, jotka myös kehittyvät nopeasti. Lauren on saanut koulutusta aina, kun siihen on ollut tarvetta.

”Tietoa omaksuu nyt eri tavalla. Ne jutut, mitä ohjelmilla tehdään ovat ihan samoja kuin aiemminkin, joten uusien ohjelmien oppiminen ei ole vaikeaa”, Lauren sanoo.

Usein sanotaan, että miksi eläkeläiset menevät töihin, kun he vievät siten nuorilta työpaikat.

”En minä kyllä koe, että veisin keneltäkään työpaikkaa. Kai siihen otettaisiin joku nuori, jos sellainen olisi saatavilla. Mehän olemme tavallaan reserviä ja lisäapua”, Lauren painottaa.

Hän ei jäänyt toimettomaksi tänä kesänäkään, sillä hän sai kolmen kuukauden pituisen kesätyöpestin tutussa puutarha-alan yrityksessä. Työpaikka oli sama, jossa hän oli edellisenäkin kesänä.

”Sain jälleen lämpimän tervetulovastaanoton”, Lauren hymyilee.

Vuokratyötä hän suosittelee lämpimästi myös muille eläkeläisille.

 

Marjaliisa Uotilalla (kuvassa vasemmalla) ja Leena Laurenilla on paljon yhteistä, sillä myös Marjaliisa on jäänyt virallisesti eläkkeelle, mutta työskentelee tällä hetkellä osa-aikaisena projektipäällikkönä Baronassa.