Henkilöstöalan ensimmäinen liikevaihtokatsaus 2025. Teema-artikkelissa kansanvälisestä rekrytoinnista, StaffPoint.

Henkilöstöalan liikevaihdon kehitystä seurataan kuukausittain TOP20 -liikevaihtokatsauksessa. Vuoden 2025 katsausten ohessa julkaisemme teemahaastatteluja TOP20 -yrityksistä. Nyt artikkelin teemana on kansainvälinen rekrytointi ja yrityksenä StaffPoint.

Tammikuussa 2025 henkilöstöalan kokonaisliikevaihto – joka sisältää vuokraus-, rekrytointi- ja ulkoistuspalvelut sekä lisäpalvelut – oli 108,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 8,6 prosenttia.

EK:n suhdannebarometrin mukaan henkilöstö­alan yritysten suhdanneodotukset eivät ole muuttuneet vahvemmiksi. Suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli helmikuussa -11, tammikuussa se oli -5.

Suhdannetilanteen ja -näkymien osalta käytetään kausitasoitettuja lukuja. Tämän myötä myös edellisten kuukausien saldoluvut päivittyvät.

Henkilöstöalan liikevaihtokatsaukseen vastaa 20 henkilöstöalan suurimpiin kuuluvaa yritystä. Niiden osuus alan kokonaisliikevaihdosta on noin puolet. Tammikuussa 2025 listalle nousi uutena AiCan Yhtiöt.

Kansainvälinen työyhteisö syntyy teoilla

Suomen kilpailukyky ja työmarkkinat ovat viime aikoina esiintyneet vähemmän valoisissa tunnelmissa. Aktiiviset alan toimijat katsovat pidemmälle tulevaisuuteen useista eri näkökulmista. Kansainvälinen rekrytointi ja Suomeen tulevien työntekijöiden ja asiantuntijoiden toivottaminen tervetulleeksi sekä opastaminen osaksi yhteisöjämme on ajankohtainen teema henkilöstöalan suuryritys StaffPointissa.

”Osaajapula tuntuu jopa tässä haastavassa markkinatilanteessamme. Nytkin useampien ammattien osaajista on pulaa teollisuudessa ja HoReCa-toimialoilla. Tulevina vuosina piristyvä talouskasvu yhdistettynä väestökehitykseemme alleviivaa osaajapulaamme, me tarvitsemme kansainvälistä työvoimaa pärjätäksemme. Useat yritykset ovat jo heränneet kasvattamaan omaa kyvykkyyttään monimuotoisen työyhteisön johtamiseksi”, sanoo Anu Ahokas, StaffPoint konsernin toimitusjohtaja.

”Tapamme toimia on strateginen kumppanuus asiakkaan kanssa. Autamme asiakasyritystä kokonaisvaltaisesti kansainvälistyvässä työyhteisössä. Haastamme positiivisella otteella asiakasyrityksen henkilöstöstrategiaa ja oivallamme yhdessä uusia toimintatapoja. Vaikutamme myös monissa yhteiskunnallisissa verkostoissa tavoitteena yhteiskunnallinen asennemuutos ja sujuvat palvelut kansainvälisille osaajille.”

”Meille on tärkeää tehdä yhteiskunnallisesti vastuullisia projekteja ja tekoja. Autoimme yli 400 ukrainalaista pakolaista pro bono -periaatteella suomalaiseen työelämään heti hyökkäyssodan alkaessa. Valmennusyhtiömme Spring House auttaa vuosittain satoja maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumis- ja kielikoulutuksissa.”

StaffPointin työntekijöistä lähes 13 prosenttia on kansainvälisiä osaajia. Kaikkiaan työntekijöitä on noin 14 000, ja kansallisuuksia on 105. Tärkeimmät lähtöalueet ovat Aasiassa ja Afrikassa. Yritys auttaa sekä Suomessa jo olevia kansainvälisiä osaajia työllistymään että tuo osaajia maailmalta.

”Vuosittain rekrytoimme useita satoja kansainvälisiä osaajia Lapin matkailusesonkiin: kokkeja, tarjoilijoita, hissityöntekijöitä ja kerrossiivoojia. Lisäksi tuomme satoja tekijöitä teollisuuteen: asiantuntijoita, tuotantotehtäviin, hitsaajia ja särmääjiä”, kertoo Jenny von Knorring, StaffPointin Head of International Services.

Työyhteisön kehittyminen kansainväliseksi vaatii uutta ajattelua

”Olemme luoneet asiakkaidemme kanssa tiiviitä kumppanuuksia kansainvälistymisen tiimoilta. palveluillamme autamme työyhteisöä muutosjohtamisessa konkreettisesti esimerkiksi prosessien, työyhteisön asenteen ja arjen käytäntöjen kehittämisessä. Tavoitteena on yrityksen ja työyhteisön hyvä valmius ottaa vastaan uusia kansainvälisiä työntekijöitä”, kuvailee von Knorring.

”Yrityksissä suurin haaste on, että HR ja yksittäiset esimiehet jäävät yksin kansainvälistymisasioiden kanssa. Kokemuksemme mukaan yrityksemme asiantuntijat ovat tärkeitä oivalluttajia muutosjohtamisessa. Tarjoamme arjen työvälineitä, jotta saadaan koko työyhteisö johtoa myöten mukaan muutokseen.”

Vastuullista kansainvälistä rekrytointia

StaffPointissa on tehty kansainvälistä rekrytointia jo yli vuosikymmenen ajan.

”Osaajien löytämiseen perustimme International Services -yksikön noin kolme vuotta sitten. Meillä on laajat ja validoidut kumppaniverkostot maailmalla. Teemme kansainvälistä rekrytointia myös itse. Vastuullisuus kansainvälisessä rekrytoinnissa on keskeistä”, toteaa Ahokas.

”Haluamme rekrytoida jokaista ihmistä kunnioittaen. On tärkeää, että henkilö ymmärtää millaista Suomessa työskentely ja asuminen on. Jokaisella tulee olla täydet onnistumisen mahdollisuudet saapuessaan ja tässä auttaa asiakasyrityksen ja osaajan oivalluttaminen uuteen tilanteeseen. Me autamme tarvittaessa asettautumisessa, työyhteisön valmentamisessa, muutosjohtamisessa, kielikoulutuksessa tai perehdytyksessä”, avaa von Knorring.

Tulevaisuuden toiveet

Uusien osaajien maahantulo ja maahan asettautuminen ovat osa Suomen tulevaisuutta. Työvoimapula kiihtynee väestökehityksemme ja ajan myötä – nyt yhteiskunta ja yritykset ehtivät vielä aloittaa muutosmatkan.

”Työperäinen maahanmuutto ei ole yhden yrityksen asia, vaan koko Suomen yhteinen agenda. Suomi on mittausten mukaan maailman onnellisin maa, ja meistä sen pitää olla maailman onnellisin maa myös maahanmuuttajien perheille. Suomen olisi tärkeää kiinnittää huomiota perheiden yhdistämiseen ja kansainvälisten osaajien pitovoimaan. Toivomme, että tulevaisuudessa osaajat saavat yhteiskunnalta myös sujuvat digitaaliset palvelut”, painottavat Ahokas ja von Knorring.

StaffPoint lyhyesti:

  • Motto: Työelämä sellaisena kuin sen pitäisi olla.
  • Perustettu vuonna 1971, liikevaihto 137 miljoonaa euroa (2023), konsernin toimitusjohtaja on Anu Ahokas
  • Omia toimihenkilöitä on 394 ja vuokratyöntekijöitä noin 14 000
  • Toimintaa yli 200 paikkakunnalla, toimistoja on Suomessa 9 ja yksi Espanjassa