Henkilöstöalan vuoden 2024 viimeinen TOP20 -liikevaihtokatsaus

Henkilöstöalan liikevaihdon kehitystä seurataan kuukausittain TOP20 -liikevaihtokatsauksessa. Nyt julkaistaan vuoden 2024 viimeinen katsaus, joka on samalla kuukausi-, kvartaali- ja vuosikatsaus 2024.

Henkilöstöalan palveluiden kokonaisliikevaihto oli vuonna 2024 yhteensä 1524,5 miljoonaa euroa. Laskua vuoteen 2023 oli 6,6 prosenttia.

Suhdannebarometrin mukaan suhdannetilanne on heikko, mutta yritysten odotukset alkuvuoden myynnin kehityksestä ovat hieman valoisammat kuin viime syksynä. Toimialan myynnin odotetaan kasvavan hieman, mutta henkilöstön määrän ennakoidaan pysyvän ennallaan tai jopa hieman laskevan.

Huomaa, että suhdannetilanteen ja -näkymien osalta siirryttiin lokakuussa 2024 käyttämään kausitasoitettuja lukuja. Tämän myötä myös edellisten kuukausien saldoluvut päivittyvät.

Henkilöstöalan liikevaihtokatsaukseen vastaa 20 henkilöstöalan suurimpiin kuuluvaa yritystä. Niiden osuus alan kokonaisliikevaihdosta on noin puolet.

Henkilöstöala odottaa talouden piristymistä ja työllisyyden kasvua  

Kehno taloustilanne vaikutti myös henkilöstöalan liikevaihtoon koko viime vuoden. Alavire alkoi jo vuoden 2022 keväällä. Toiveet talouden piristymisestä ovat olleet ilmassa, mutta toistaiseksi odotuksia on jouduttu siirtämään eteenpäin. Erityisesti rakennusalalla vuokratyövoiman käyttö on laskenut voimakkaasti, mutta esimerkiksi kaupan alalla se kasvoi hieman vuoden 2024 aikana.

Useat tahot ovat kuitenkin vuoden alussa ennustaneet talouden piristymistä, joten uskomme, että yritykset alkavat pian taas rekrytoimaan ja avointen työpaikkojen määrä lähtee kasvuun. Henkilöstöala katsookin tulevaisuuteen luottavaisin mielin: kun talous lopulta piristyy, suomalaiset yritykset tarvitsevat henkilöstöyritysten asiantuntemusta ja osaamista työvoimahaasteisiin.

Suomessa on edelleen pulaa tiettyjen alojen osaajista. Alavireinen taloustilanne on helpottanut osaajapulaa vain hiukan ja taloustilanteen kohentuessa valitettavasti osaajapulakin kasvaa. Henkilöstöalan yritysten asiantuntemusta mätsätä työnhakijoita avoinna oleviin työpaikkoihin tarvitaan aiempaa enemmän. Henkilöstöalan yritykset tekevät yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa, jotta työnhakijoiden osaamista voidaan kehittää ja sitä kautta yrityksille löytyy uusia työntekijöitä.

Henkilöstöalan yrityksillä on merkittävä rooli myös kansainvälisen työvoiman rekrytoinnissa, jota ilman Suomi ei tule pärjäämään. Henkilöstöalan yritykset toimivat kansainvälisessä rekrytoinnissa suomalaisten yritysten luotettavana kumppanina. Henkilöstöalalle on tärkeää, että kansainvälisten työntekijöiden rekrytointi on aina eettistä ja vastuullista.

Tänä vuonna HELAnkin toiminnassa korostuu vastuullisuus. Uudistamme vuoden aikana jäsenyrityksille tarkoitetun vastuullisuusohjelmaoppaamme ja päivitämme kaikki toiminta- ja vastuullisuusperiaatteemme, myös ulkomaalaisten työntekijöiden vastuullisen rekrytoinnin ohjeet. Lisäksi kehitämme henkilöstöalan yritysten osaamista uudistamalla koulutuksiamme.

Vastuullisuuden lisäksi rakennamme tänä vuonna yhteistyötä vuoden alusta aloittaneiden työllisyysalueiden kanssa. Yksityisen ja julkisen työnvälityksen yhteistyön lisäämisellä ja työllisyyspalveluita kilpailuttamalla, työnhakijoita ja työpaikkoja saadaan yhdistettyä tehokkaammin ja nopeammin. Työnvälityksessä kannattaa hyödyntää sekä julkisen että yksityisen toimijoiden vahvuuksia.

Talouden piristymistä on jo varovaisesti ennakoitu ja toivomme tämän näkyvän jo vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. Suomi tarvitsee kasvua hyvinvoinnin turvaamiseksi ja henkilöstöalan yritykset ovat valmiina auttamaan työvoiman löytymisessä, kun taloustilanne piristyy.