Henkilöstöalan uusi puheenjohtaja Timo Hakkarainen haluaa edistää alan rakentavaa roolia yhteiskunnassa

Henkilöstöala HELAn uusi puheenjohtaja, Bolt.Worksin Co-founder ja Chief Commercial Officer Timo Hakkarainen haluaa edistää henkilöstöalan vastuullista kehitystä, työperäistä maahanmuuttoa ja henkilöstöalan rakentavaa roolia yhteiskunnassa. Hän arvostaa edeltäjiensä työtä ja haluaa edelleen lisätä liiton vetovoimaa alan yritysten keskuudessa.

”Monipuolinen henkilöstöala edistää suomalaista työntekoa, hyvinvointia ja yrittämisen mahdollisuuksia”, sanoo Henkilöstöala HELAn tuore puheenjohtaja Timo Hakkarainen. ”Yhteinen tavoitteemme on saada ihmiset töihin ja työelämä toimivaksi.”

Työvoimaa ja oppia ulkomailta

Työperäinen maahanmuutto on tärkeä osa Suomen työmarkkinoita ja tulevaisuuden kilpailukykyä. Osaajapulaan on haettava aktiivisesti ratkaisuja myös ulkomaisista osaajista. Henkilöstöalan yrityksillä on kansainvälisessä rekrytoinnissa tärkeä rooli ja myös HELAssa teema on näkyvästi esillä. HELA pyrkii mm. vaikuttamaan siihen, että Suomeen töihin tulevien luvat ja muut asiat saataisiin käsiteltyä sujuvasti ja Suomeen töihin tuleminen olisi helppoa. Ala pitää tärkeänä myös kansainvälisen rekrytoinnin vastuullisuutta.

”Henkilöstöalan yrityksillä on paljon kokemusta osaavien työntekijöiden vastuullisesta rekrytoinnista ja ne mielellään auttavat yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinneissa”, Hakkarainen toteaa.

Henkilöstöala on verrattain nuori toimiala Suomessa ja ala sekä alan yritykset kehittyvät koko ajan. Hakkarainen kannustaa myös benchmarkkaamaan hyviä käytäntöjä ja malleja muualta.

”Ulkomailta voi hakea myös henkilöstöalalle oppia ja toimintamalleja. Esimerkiksi Hollannissa henkilöstöalan yritykset ovat toimineet jo pitkään ja ala onkin asukaslukuun suhteutettuna suurempi kuin Suomessa”, Hakkarainen toteaa.

Aikaa ihmisten kohtaamiselle automaatiolla

”Seuraan suomalaista ja kansainvälistä taloustilannetta tiiviisti. Suomi on osa kansainvälistä taloutta ja ennen pitkää nykyinen tiukka taloustilanne kirkastuu. Sillä välin yritysten on oltava tarkkana oman toimintansa ja yhteistyökumppaneiden kanssa”, sanoo Hakkarainen.  Henkilöstöalan yritykset voivat auttaa yrityksiä kestämään taloustilanteen tuomia haasteita, mikä edellyttää myös oman yrityksen tarkkaa taloudenpitoa.

Kun katsotaan tulevaisuutta pidemmällä tähtäimellä, nousee esiin puheenjohtajan kasvuoptimismi. ”Haluan uskoa, että talouden piristyessä myös henkilöstöalan yritysten kasvu vauhdittuu. Pitkään toteutunut vuosikasvu voisi moninkertaistua tavoitteellisella työskentelyllä ja innovoinnilla”, sanoo Hakkarainen.

”Toimeliaisuus on aina hyödyllistä ja tiukka taloustilanne parhaimmillaan kehittää toimintatapoja. Innovaatiokyvykkyys on nyt tärkeää. Esimerkiksi tekoälyn, automatisaation avulla saadaan lisää aikaa ihmisten kohtaamiselle, läsnäololle ja empatialle. Omassa yrityksessä automatisoimme onnistuneesti 3500 ihmisen kesän palkkojen laskemisen kolmen henkilön työpanoksella. Ihmisten rooli oli vain tarkistaa laskentaa. Näin säästimme ihmisten aikaa kohtaamisiin”, sanoo Hakkarainen.

Työmarkkinoiden jäykkyydet tuovat myös omat haasteensa yritysten arkeen. Sekä yritykset että työntekijät tarvitsevat joustavuutta ja erilaisia tapoja tehdä töitä.

”Haluamme henkilöstöalalla päästä irti edelleen monissa työehtosopimuksissa olevista, useita vuosikymmeniä vanhoista, vuokratyörajoituksista. Niiden poistaminen olisi yhteiskunnalle, yrityksille ja työntekijöille eduksi.”

HELA mukana EK:n hallituksessa

Henkilöstöala HELAn puheenjohtajalla on paikka myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa. HELAlla on edustukset myös EK:n eri valiokunnissa.

”Tämä on hieno mahdollisuus olla mukana aitiopaikalla elinkeinoelämän keskiössä. Haluan kertoa henkilöstöalasta, sen mahdollisuuksista ja hyödyllisyydestä koko yhteiskunnalle. Jatkan edellisen puheenjohtajan hyvin verkostoimaa ja viitoittamaa tietä”, sanoo Timo Hakkarainen.


Henkilöstöalan HELAn puheenjohtaja Timo Hakkarainen lyhyesti:

  • Chief Commercial Officer, Co-founder, Bolt.works
  • FM Suomen historiasta ja kauppatieteen opintoja
  • Työura: suorahakukonsulttina sekä myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä
  • Perhe: vaimo sekä kouluikäinen poika ja tytär
  • Harrastuksena liikunta: kuntosali, salibandy, hiihto ja juoksu. ”Tavoitteena alittaa maratonilla neljä tuntia tänä vuonna. Marraskuussa New Yorkissa huonoon saumaan sattunut flunssa siirsi tavoitteen tälle vuodelle.”