Henkilöstöalan kasvu jatkuu maltillisena

Henkilöstöalan TOP20-listan yritysten liikevaihdon arvo oli helmikuussa 124,8 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoden helmikuuhun tuli 5,4 prosenttia. Henkilöstövuokrausta tästä oli 102,2 miljoonaa euroa, kasvua vuoden takaiseen 3,8 prosenttia.

TOP20-listan sijalla 11 oleva Lisäpalvelu-konserni on vuonna 2002 perustettu koko Suomen alueella toimiva henkilöstöyritys, joka työllistää vuosittain yli 3000 työntekijää. Konsernin vuoden 2022 liikevaihto yli 42 miljoonaa euroa.

Lisäpalvelun vahvin toimiala on teollisuus, mutta konsernin yritykset toimivat miltei kaikilla toimialoilla.
– Hoivassa emme vielä ole, vaikka kanavat siihenkin olisi. Eri maiden yliopistojen kanssa on käyty keskusteluja kielikoulutuksesta lähtömaassa. Olisi tärkeää, että kielitaito maahantulijoilla olisi vaatimusten mukainen, jotta sairaanhoitajat voivat työllistyä koulutusta vastaaviin tehtäviin eivätkä avustajiksi, toimitusjohtaja Tomi Tikkanen toteaa.

Odottava tunnelma alalle myös etu

Henkilöstöalan suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvo oli maaliskuussa -5 (helmikuussa 9). Suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo nousi maaliskuussa viiteentoista (helmikuussa -14) ollen positiivisempi kuin kertaakaan noin puoleentoista vuoteen. Lisäpalvelun Tikkanen pitää tunnelmia odottavina, mutta huomauttaa myös viimeisten parin vuoden kasvun olleen niin hurjaa, että nyt mennään ennemminkin kohti normaalia. Talvikuukaudet ovat myös perinteisesti alalle hiljaisempia, kun taas kevään tullen piristyy.

Epävarma aika on henkilöstöalalle aina myös mahdollisuus – yritykset suoran rekrytoinnin sijaan katsovat järkevämmäksi työntekijöiden vuokrauksen tai ulkoistamisen.
– Myös uuden nousun koittaessa yrityksissä on vielä taantuma muistissa, ja varovaisuus auttaa henkilöstöalan kasvua, Tikkanen sanoo.