Yritykset tarvitsevat menestyksen tueksi työvoimaa ja henkilöstöalan palveluita

Henkilöstöalan TOP20-yritysten kokonaisliikevaihdon arvo oli marraskuussa 149,3 miljoonaa euroa, kasvua vuoden takaiseen nähden oli seitsemän prosenttia. Toimialan suhdannetilanne oli joulukuussa normaali, suhdannenäkymät synkkenivät roimasti.

Henkilöstöpalveluala on suhdanneherkkä toimiala, jonka toiminnassa luonteenomaista on myös syklisyys. Ala kasvaa edelleen, vaikka kasvuluvut alkuvuoden erittäin vahvasta kasvusta ovatkin laskeneet maltillisemmalle tasolle. ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtajan Matti Kariolan mukaan alan kasvu kertoo siitä, että alan palveluita käyttävillä suomalaisilla yrityksillä menee kohtuullisen hyvin.

– Yritysten tulosjulkistusten yhteydessä on nähty, että liiketoiminnan tulokset ovat edelleen hyvällä tasolla. Menestyksen tueksi tarvitaan osaavaa työvoimaa. Samanaikaisesti yrityksissä on hyvin merkittävä työvoima- ja osaajapula, jonka ratkaisemiseksi käytetään asiantuntijakumppaneita.

Suomessa vahvat työllistämisnäkymät

Vaikka yritysten ulkoinen toimintaympäristö on talouden ja geopolitiikan suhteen epävarma, työvoiman tarve on Suomessa edelleen vahvaa ja sen myötä myös henkilöstöpalvelualan kokonaiskasvulle on pohjaa olemassa.

ManpowerGroupin uusimman Työmarkkinabarometrin mukaan suomalaisten yritysten työllistämisnäkymät ovat huomattavasti vahvemmat kuin Ruotsissa ja Norjassa, joissa työn kysynnän näkymät nähdään Suomea heikompana, joskin edelleen positiivisina. Baltian alueesta ei tällä hetkellä voi puhua yhtenä kokonaisuutena.

– Työllistäminen ja työvoiman tarve Liettuassa ja Latviassa on vahvaa. Näihin maihin tehdään tällä hetkellä ulkomaisia investointeja ja sijoitetaan pääomaa. Virossa lisätyövoiman tarve on maltillisempaa, eikä uusia isoja investointeja tehdä vastaavalla tavalla, Kariola sanoo.

Suhdannenäkymä vajosi synkäksi

Henkilöstöpalvelualan suhdannetilanne heikkeni joulukuussa aavistuksen marraskuuhun nähden suhdannetilannetta kuvaavan saldoluvun arvon ollessa -1, kun marraskuussa vastaavan saldoluvun arvo oli 7. Alan suhdannenäkymät vajosivat hyvinkin synkiksi saldoluvun ollessa joulukuussa -84, kun marraskuussa vastaava arvo oli -30.

Synkeissä näkymissä heijastuu Kariolan mielestä vallitseva maailmantilanne, joka saattaa jatkua vielä pitkään ja myös entisestään vaikeutua.

– Joillakin toimialoilla voi olla haasteita edessä, mutta kokonaisuutena suomalaisten yritysten tuloskunto ja työllistämisnäkymät ovat hyvällä tasolla.

ManpowerGroupissa uskoa tulevaisuuteen tuo laaja-alainen palveluportfolio, josta löytyy palveluita asiakkaiden muuttuviin tilanteisiin.

– Meillä on painotus vahvaan asiantuntijaosaamiseen varsinkin it-alalla, ja tällä saralla jyrkkää kysynnän laskua ei todennäköisesti tulla näkemään. Se antaa luottamusta tuleviin näkymiin, vaikka tällä alalla tarvitsee tietysti olla koko ajan hereillä.

 

Liikevaihtokatsaus marraskuu 2022>>

Lisätietoja:
HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara, puh. 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi