Työntekijäpula kannustaa henkilöstöpalveluyrityksiä houkuttelemaan lisätuntien tekemiseen

Osaajapula näkyy henkilöstöpalvelualalla monesta eri näkökulmasta. Kun rekrytointi on vaikeaa, asiakasyritykset kääntyvät ammattilaisten puoleen. Toisaalta myös henkilöstöpalvelualan on edelleen kehityttävä vastatakseen työntekijöiden toiveisiin, kuten yhdistelemällä osa-aikaisista töistä täysiä työtunteja halukkaille.

Henkilöstöpalvelualan kahdenkymmenen suurimman yrityksen kokonaisliikevaihdon arvo oli heinäkuussa 141,8 miljoonaa euroa. Tämä on noin puolet koko alan liikevaihdosta. Henkilöstöpalveluiden myynnin odotetaan kasvavan tulevan syksyn ajan, mutta työntekijämäärän ei odoteta kasvavan.

– Liikevaihtoa on mahdollista tehdä enemmän nykyisellä henkilöstömäärällä, jos työntekijöille saadaan järjesteltyä enemmän työtunteja. Värväämössä on panostettu siihen, että osa-aikatyötä tekeville pyritään tarjoamaan enemmän tunteja. Se lisää myös työntekijätyytyväisyyttä, Värväämön toimitusjohtaja Ville Kulmala toteaa.

Alalla on edelleen paljon osa-aikaista työtä. Keväällä tehdyn Vuokratyöntekijätutkimuksen mukaan osa työntekijöistä olisi valmis tekemään enemmän tunteja kuin tarjotaan. Osa on tyytyväinen tuntimääräänsä, mutta saattaa tehdä enemmän tunteja, kun siihen houkutellaan. Osa-aikaisten töiden yhdistäminen täysiksi tunneiksi ei aina ole mutkatonta, mutta lisätuntien tarjoaminen on alan kasvun mahdollistaja tilanteessa, jossa työntekijöitä ei markkinoilla ole enempää saatavilla.

Alalle heijastuu osaajapulan molemmat puolet

Henkilöstöpalvelualan suhdanteiden ennustettiin heikkenevän hieman lähikuukausina mutta samalla pessimismi on kuitenkin lieventynyt ja näkymät ovat vähemmän synkät kuin kahtena edellisenä kuukautena. Suhdanneodotuksia kuvaavan saldoluvun arvo oli elokuussa -7, kun heinäkuussa vastaava arvo oli -31.
– Samanlaiset ovat myös Värväämön näkymät. Emme näe tulevaisuutta synkkänä, mutta haasteita riittää ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Osaaja- ja tekijäpula on nyt ja tulevina vuosina niin merkittävä, että rekrytointi on asiakasyrityksille haasteellista. Näin ollen kysyntää henkilöstöpalvelualan palveluille on jatkossakin ja sen myötä tulevaisuuden näkymät monia aloja paremmat, Kulmala kuvailee.

Cityworkistä Värväämöksi

Kesäkuussa 2021 Citywork osti Värväämön osakekannan ja tämän vuoden maaliskuussa Cityworkin henkilöstö- ja ulkoistusratkaisut siirtyivät Värväämö-brändin alaisuuteen.
– Värväämö oli tehnyt jo pitkään hyvää työtä nostaen esiin työntekijälähtöistä ajattelua. Toki myös Citywork oli tehnyt samaa, mutta emme olleet osanneet brändätä asiaa yhtä hyvin kuin Värväämö. Niinpä päädyimme ottamaan käyttöön Värväämön nimen, Kulmala kertoo.

Tasan vuosi sitten Värväämön lukujen ollessa ensi kertaa mukana Cityworkin luvuissa sijoitus TOP20-listalla oli viidestoista, sijan ollessa nyt neljästoista.
– Värväämön tulon myötä rakennusalan merkitys kasvoi, samoin tulimme suuremmaksi peluriksi pääkaupunkiseudulla, Kulmala kuvailee suurimpia muutoksia.

Liikevaihtokatsaus heinäkuu 2022>>

 

Lisätietoja:
HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara, puh. 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi