Korona ei ole vielä hellittänyt otettaan henkilöstöpalvelualasta

Koronavuosi on kohdellut henkilöstöpalveluyrityksiä hyvin eri tavoin. Erityisesti yritykset, jotka ovat keskittyneet matkailu- ja ravintoaloille, ovat menettäneet mittavia siivuja liikevaihdostaan. Vastaavasti alalta löytyy yrityksiä, jotka kirivät koronahaitoista huolimatta ennätystulokseen.

TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli lokakuussa 113,5 miljoonaa euroa ja laski viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna reilut 19 prosenttia.

Liikevaihdon lasku oli odotettua, sillä alavireisyys on vaivannut alaa koko syksyn ajan. Myynnin ennakoidaan laskevan vielä joulukuussa ja ensi vuoden alussa, joskin selvästi maltillisempana.

Henkilöstöpalveluyritys Bolt on vahva työllistäjä rakentamisen, teollisuuden, logistiikan ja kiinteistöhuollon toimialoilla sekä hotelli-, ravintola- ja catering-aloilla.

Yrityksen toimialajohtaja Timo Hakkarainen arvioi, että Boltin tämän vuoden liikevaihdosta on sulanut odotuksiin nähden noin 9 miljoonaa euroa koronan takia.

– Ilman koronaa kaikki olisi tietysti helpompaa, ja omat lukummekin huomattavasti parempia.

Investoinnit ja valppaus kirittävät kasvua

Boltin kasvuodotukset eivät ole kuitenkaan suoranaisesti pettäneet, sillä yritys takoo tällä hetkellä ennätysviikkoja, ja kipusi loppuvuodesta myös Deloitten nopeimmin kasvaneiden teknologiayritysten joukkoon.

– Olemme selvinneet koronasta odotettua paremmin. Tiedostamme toki, että meidän on pysyttävä liikkeellä emmekä voi tuudittautua liikaa hyvän olon tunteeseen.

Hakkarainen arvioi kasvun avaimiksi osaavan henkilöstön, joka on sitoutunut vahvasti yhteiseen tekemiseen ja paiskinut töitä poikkeuksellisen hyvässä hengessä.

– Varmasti kasvu on johtunut myös rohkeudesta investoida teknologiaan ja markkinointiin, mikä on pitänyt osaltaan huolta hakijakantamme riittävyydestä. Ja silloin kun hakijakanta on riittävä, on helppo rakentaa luottamuksellinen asiakassuhde.

Rakennustoimialalla Boltin liikevaihto kasvaa tänä vuonna lähes 30 prosenttia. Ensi vuosi on kuitenkin hyvin ristiriitaisten ennusteiden sävyttämä.

– Myytävien uusien asuntojen kanta on Uudellamaalla pieni eikä kuplaa ole. Myös arviot uusien rakennuskohteiden käynnistymisestä ovat hivenen pessimistisiä.

Vuokratyö on ketterä vaihtoehto heikossa taloustilanteessa

Koronarokotteista on tihkunut loppuvuodesta hyviä uutisia. Uutiset eivät kuitenkaan ole vielä kääntäneet henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymiä nousuun matalaliidon jälkeen.

Suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli marraskuussa -48. Luku nousi kuitenkin 5 pykälää lokakuusta.

Hakkarainen kokee, että vaikeasta suhdanteesta huolimatta yritykset voivat kasvaa.

– Yritämme hartiavoimin pitää hyvän hengen ja tekemisen meiningin päällä, ja uskomme että suhdanne voi auttaa asiakastyössä.

– Asiakkaiden uskallus palkata omaa henkilöstöä on kokenut kolauksen ainakin joksikin aikaa. Tämä voi kasvattaa vuokratyön menekkiä. Arvioimme, että viimeistään vuoden 2021 syksyllä suhdanne kääntyy merkittävästi paremmaksi.

HPL TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Tiedustelu julkaistaan kuukausittain.

Tutustu lokakuun TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun (pdf) >>

Lisätietoja:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara