Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät heikentyivät edelleen, liikevaihdossa hienoista piristymistä

Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät olivat alkusyksystä laskusuunnassa, ja suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku laski edelleen lokakuussa -53:een. Alan suhdannenäkymät olivat myös huomattavasti heikommat kuin koko palvelualan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK varoittaa, että teollisuuden ja rakentamisen heikkona jatkuvat näkymät synkentävät työllisyys- ja liikevaihtoennusteita loppuvuonna myös useissa, näihin toimialoihin kytkeytyvissä palvelutehtävissä, kuten henkilöstöpalvelualalla.

Go On Yhtiöiden toimitusjohtaja Kimmo Salminen ymmärtää huolen, mutta kokee, että henkilöstöpalveluissa valoisampi aika näkyy nyt poikkeuksellisesti hieman viiveellä.

– Työvoimaa tarvitaan, mutta ensin palkataan takaisin lomautetut ja irtisanotut oman yrityksen työntekijät. Tasapaino löytyy pikkuhiljaa.

Liikevaihto on ottanut pienen kasvupyrähdyksen

Henkilöstöpalveluyritysten kokonaisliikevaihto oli vuoden kolmannella neljänneksellä noin 339 miljoonaa euroa ja laski vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna lähes 19 prosenttia. Kokonaisliikevaihdon lasku näyttää kuitenkin tasaantuneen kevään ison, yli 20 prosentin pudotuksen jälkeen.

Liikevaihtoa kertyi syyskuussa noin 115 miljoonaa euroa, ja liikevaihto laski viime vuoden syyskuuhun nähden reilut 14 prosenttia.

Salmisen mukaan vielä tällä hetkellä ei voida kuitenkaan arvioida tarkkaan vuokraus- ja rekrytointitoimeksiantojen kokonaiskehitystä kesän jälkeen.

– Tähän on vaikea ottaa kantaa, kun syksy alkaa vasta taittumaan. Teollisuus ja kauppa vetävät työvoimaa vielä nyt voimakkaammin kuin vuosi sitten.

– Teollisuudessa ja rakentamisessa on kuitenkin alihankintaketjuja, jotka kokevat kovia, jos kysyntä laskee.

Toimialojen kärkeen kirivät teollisuus, rakennus sekä asiantuntijatehtävät

Kolmannella vuosineljänneksellä henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihdosta merkittävimmän osuuden eli yli 60 prosenttia kattoivat teollisuuden ja rakentamisen toimialat sekä toimisto-, IT- ja asiantuntijatehtävät.

Majoitus-, ravintola-, catering- ja vapaa-ajan palveluiden ahdinko, joka johtuu koronasta ja sen rajoitustoimenpiteistä, näkyy selvästi liikevaihtotiedustelussa. Alan liikevaihdon arvo oli heinä-syyskuussa 26 miljoonaa euroa eli suurin piirtein puolet vuoden takaisesta.

Salminen ennakoi, että vuoden viimeisellä kvartaalilla toimialojen TOP 3 pysyy samana.

– Näillä aloilla osaavasta työvoimasta on edelleen pulaa, vaikka työttömyys suhteellisesti nousee. Haastavat näkymät jatkuvat matkailu-, palvelu- ja ravintola-aloilla, kuten toimialakohtainen raportointi ja liikevaihdon lasku osoittavat.

HPL TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Tiedustelu julkaistaan kuukausittain.

Tutustu syyskuun TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun, sis. kvartaalikyselyn (pdf) >>

Lisätietoja:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara